Trečiadienį 5 proc. techninius augimus fiksavo „Invaldos“ (IVL1L) ir „Šiaulių banko“ (SAB1L) akcijos, kurios dėl vieno ar kelių agresyvesnių pardavėjų iš užsienio praeitą prekybos sesiją dramatiškai krito. Toks akcijų kainos augimas gali būti įvardijamas kaip atsistatymas po netikėto ženklaus kritimo. Apyvartos šiose pozicijose atitinkamai sudarė 120 tūkst. litų ir 160 tūkst. litų.

Įdomi prekyba vyko „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijomis, kurių kaina pasistiebė 5 proc. iki 1,25 lito, o apyvarta sudarė 122 tūkst. litų. Bendrovės akcijos paklausą įgavo po to, kai pasirodė prielaidos, kad Valstybė ketina parduoti 17,7 proc. bendrovės akcijas. Rinkos dalyvių manymu net ir sunkiu laikotarpiu pirkėjai turėtų sumokėti premiją nuo rinkos kainos už tokį perspektyvios ir stabiliai veikiančios bendrovės akcijų paketą. Tiesa vėliau Vyriausybė paneigė svarstanti tokius pardavimus.

Aktyviausiai prekiautų bendrovių penketuke taip pat buvo TEO LT, AB (TEO1L) ir „Ūkio banko“ (UKB1L) akcijos, kurių kainos atitinkamai krito 0,9 proc. iki 1,1 lito bei kilo 1,45 proc. iki 0,7 lito, o apyvartos sudarė 145 tūkst. litų ir 110 tūkst. litų. Šiose pozicijose vyko normali niekuo neišsiskirianti prekyba akcijomis.

Jau pasibaigus prekybai Vilniaus biržoje mažmeninės drabužių rinkos atstovė „Apranga“ (APG1L) paskelbė birželio mėnesio pardavimus. Viso tinklo pajamos birželį siekė 32,1 mln. litų. Tai buvo 13,5 proc. mažiau nei prieš metus tuo pat laikotarpiu. Šešių mėnesių pardavimai lyginant su praėjusiais metais krito penktadaliu.

Tokius veiklos rezultatus galima sutikti dvejopai – pajamų mažėjimas yra neigiamas veiksnys, tačiau jis greičiausiai yra didele dalimi įskaičiuotas į akcijos kainą ir tokių rezultatų tikisi rinka. Kitą vertus, gegužės ir birželio mėnesio pardavimai signalizuoja tam tikrą stabilizavimąsi apyvartos kritime. Šiais mėnesiais apyvartos lyginant su pajamomis prieš metus sumažėjo ne didesniu nei 15 proc. žingsniu, kai prieš tai tris mėnesius kritimas kas mėnesį gerokai viršydavo 20 proc. žymą. Taip pat birželio mėnuo pasižymėjo 1,3 mln. litų didesnėmis pajamomis nei buvo gegužės mėnesį. Žinoma, tai gali būti sezoniškumas bei oro įtaka, tačiau birželis buvo geriausias mėnuo pagal pajamas per paskutinius penkis mėnesius.

Tuo pat metu rinkoje investuotojai laukdami paskelbiamų rezultatų numušė akcijų kainą 5,2 proc. iki 1,62 lito, o apyvarta sudarė 75 tūkst. litų. Sesijos metu akcijų kaina svyravo 1,55 – 1,69 lito intervale.

SNORAS-JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją