Ketvirtadienį aktyviausiai buvo prekiauta TEO LT, AB (TEO1L) ir „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST1L) akcijomis, kurių kainos atitinkamai krito 0,88 proc. iki 1,12 lito bei kilo 1,32 proc. iki 1,54 lito, o apyvartos sudarė 345 tūkst. litų ir 300 tūkst. litų. Taip pat įdomesnė prekyba vyko „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijomis, kurios brango 4,17 proc. iki 2 litų, o apyvarta siekė 100 tūkst. litų. Sesijos metu bendrovės akcijos svyravo 1,92 – 2,2 lito intervale.

TEO akcijomis buvo prekiauta įprastai, tuo tarpu, energetikų akcijas galėjo išjudinti naujienos apie tai, kad „Lietuvos energija“ ir Viešosios įstaigos Centrinės projektų valdymo agentūros buvo pasirašyta Konsorciumo sutartis, kuria siekiama dalyvauti įgyvendinant Lietuvos elektros energetikos sistemos ir Švedijos Karalystės elektros energetikos sistemos jungties projektą. Pradedantys judėti energetikos projektai vėl skatina investuotojus domėtis šio sektoriaus bendrovių akcijomis.

Iš įdomesnių ir svarbesnių naujienų taip pat reikėtų paminėti tai, kad 2009 m. pirmąjį ketvirtį, pirmą kartą nuo 1994 m., užfiksuotas teigiamas ketvirčio šalies mokėjimų balanso einamosios sąskaitos perviršis, kuris sudarė 81,3 mln. litų, arba 0,4 procento BVP. Palyginti su 2008 m. pirmuoju ketvirčiu, teigiamas einamosios sąskaitos balanso pokytis sudarė 4,65 mlrd. litų, palyginti su ketvirtuoju ketvirčiu, – 1,18 mlrd. litų. Einamosios sąskaitos pokyčiai yra teigiami ir ilgainiui gali prisidėti prie šiuo metu retų gerų naujienų krepšelio skatinantį teigiamus investuotojų lūkesčius.

Kita ketvirtadienio naujiena buvo paskelbta „Grigiškių“ (GRG1L). Bendrovė tikisi šiais metais pasiekti 112,8 mln. litų apyvartą, kas yra 22 proc. mažiau nei pernai bei uždirbti 0,8 mln. litų pelno prieš mokestį. Mažėjimo tendencijos yra pilnai suprantamos, o tai, kad bendrovė ketina dirbti pelningai turėtų būti vertinama teigiamai, nes tai parodys, kad bendrovė sugeba lanksčiai prisitaikyti prie ženkliai pablogėjusios verslo aplinkos.

Ši žinia investuotojų reakcijos nesulaukė, nes „Grigiškių akcijomis tebuvo sudaryti 3 sandoriai už 2,2 tūkst. litų, o kaina išliko 0,46 lito taške.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją