Aktyviausiai buvo prekiauta TEO akcijomis, kurių kaina išliko 1,08 lito taške, o apyvarta sudarė 2,444 mln. litų. Pozicijoje dominavo sutarti sandoriai, kurie sugeneravo didesnę apyvartą. Pardavėjų pusėje toliau stabiliai įsitvirtinę yra per Estijos finansų tarpininkus prekiaujantys stambūs investuotojai.

Taip pat aktyviai buvo prekiauta „Lifosos“ ir „Panevėžio statybos tresto“ akcijomis, kurių kainos atitinkamai kilo 3,68 proc. iki 26,47 lito bei krito 4,19 proc. iki 1,83 lito, o apyvaros sudarė 395 tūkst. litų ir 216 tūkst. litų.

„Lifosos“ akcijų prekyba išsiskyrė iš bendro biržos konteksto. Gali būti, kad investuotojai pirko akcijas, kurios anksčiau buvo atpigusios dėl paskelbtų veiklos rezultatų. Bendrovės pajamos per atitinkamą laikotarpį dėl sumažėjusių pagrindinės produkcijos kainų krito iki 61,53 mln. litų, tai 63,4 proc. mažiau nei pernai, kuomet pajamos siekė 168,12 mln. litų.

Nepaisant kritusios apyvartos dalis investuotojų svarbesnėmis naujienomis laikė sekantį faktą, kad „Lifosa“, pardavė 70.064 tonų diamonio fosfato, tai 8,6 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu, kai buvo parduotos 64.475 tonos šios produkcijos.

Apyvartos kritimas yra natūralus dalykas litų išraiška, nes produkcija pigo tokiu pačiu žingsniu. Tačiau reikia labiau stebėti tonažą, dėl to, kad palaipsniui bendrovės produkcijos savikaina atpigs taip pat dėl žaliavų pigimo. Verslas susibalansuos sėkmingai veiklai, tačiau iki to laiko reikia išlaikyti konkurencingumą ir neprarasti pardavimų svorio išraiška.

Tuo pat metu statybos bendrovės akcijomis buvo prekiauta kritimo nuotaikomis. Tik prekybos pabaigoje akcijų kaina šiek tiek atsispyrė nuo lokalių 1,78 lito žemumų. Paklausa greičiausiai sustiprėjo, nes buvo įvertinta, kad kritimas nuo 2,2 lito lygmens per trumpą laiką yra pakankamai nepagrįstas.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją