Bendrovė nesutinka su prižiūrinčios institucijos sprendimu ir galvoja jį skųsti.

„Kaip ir visus valdymo sprendimus, šį priėmėme siekdami etiškai ir tinkamai atstovauti pensijų fondų dalyvių interesus – vienintelis mūsų verslo tikslas yra ilguoju laikotarpiu uždirbti dalyviams jų lūkesčius atitinkančią grąžą. Be to, toks investavimas jokia naujiena Lietuvoje, tačiau iki šiol VPK nėra suformulavusi oficialios nuomonės šiuo aspektu,“ – sakė „Invalda turto valdymas“ generalinis direktorius Andrius Barštys.

VPK nustatė, kad UAB „Invalda turto valdymas“ investavo keturių jos valdomų II pakopos pensijų fondų ir vieno III pakopos fondo turtą į savo pačios valdomą investicinį fondą. Šio fondo grynųjų aktyvų vertė kurį laiką nesiekė teisės aktų reikalaujamos sumos – 1 mln. Lt – ir sudarė tik apie 83 tūkst. Lt, todėl fondui nepritraukus investicijų, jam grėsė likvidavimo procedūra arba sujungimas su kitais fondais. Valdymo įmonei investavus jos valdomų pensijų fondų turtą (investicijos sudarė 1,7 mln. Lt) į minėtą fondą, šis fondas pradėjo tenkinti teisės aktų reikalavimus ir galėjo tęsti veiklą.

UAB „Invalda turto valdymas“, panaudodama savo valdomų pensijų fondų turtą investicinio fondo problemoms spręsti, sukėlė interesų konfliktą ir nesiėmė jokių veiksmų jo išvengti. Valdymo įmonė nesilaikė įstatyme nustatytų reikalavimų, kad pensijų fondo turtas turi būti valdomas veikiant geriausiais fondo dalyvių interesais, jį investuojant į fondo strategiją ir rizikos toleravimo laipsnį geriausiai atitinkančias finansines priemones. Investicinis fondas, į kurį buvo investuotos pensijų fondo lėšos, buvo aukšto rizikos laipsnio, jo portfelio sudėtis buvo išskirtinai mažai diversifikuota, pasižymėjo didele investicijų koncentracija į kelių bendrovių Turkijoje, Rumunijoje ir Gruzijoje akcijas.

VPK taip pat nurodė valdymo įmonei atstatyti iki pažeidimo buvusią padėtį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją