Aktyviausiai buvo prekiauta „Panevėžio statybos tresto“ (PST1L) akcijomis, kurių kaina kilo pusę procento iki 1,96 lito, o apyvarta sudarė 351 tūkst. litų. Bendrovės akcijos sesijos metu svyravo plačiame 1,9 – 2,05 lito intervale. Bandymai kilti buvo fiksuoti dėka kelių stambesnių pirkėjų, kurie įsigijo didesnius akcijų kiekius ir pašokdino kainą.

Šioje pozicijoje intriga dėl kainos egzistuoja keliais aspektais. Visų pirmą trumpalaikis ir spekuliatyvus motyvas yra laukiant oficialaus pasiūlymo parduoti akcijas pagrindiniams akcininkams už teisingą kainą, kuri turėtų anksčiau ar vėliau paskelbta. Oficialus pasiūlymas turėtų būti skelbiamas remiantis aukščiausio teismo sprendimu.

Tuo pat metu ilgalaikis motyvas turėti šių vertybinių popierių yra tas, kad bendrovė per praėjusius metus uždirbo beveik 3 litus akcijai grynojo pelno arba 50 proc. daugiau nei akcija kainuoja rinkoje. Ilgalaikis motyvas yra tas, kad bendrovė yra sukaupusi pakankamai „riebalų“ sunkmečiui įveikti ir situacijai pasikeitus turėti geras startines pozicijas.

Antradienį kiek aktyviau buvo prekiauta ir TEO LT, AB akcijomis, kurių kaina išliko nepakitusi 1,14 lito taške, o apyvarta siekė 170 tūkst. litų. Bendrovės akcijos jau ilgą laiką išlieka pusiausvyroje. Ši pozicija puikiai atspindi rinkos situaciją, kai investuotojai pasyvūs ir nei pirkėjai, nei pardavėjai nenoriai imasi iniciatyvos. Rinka yra štilyje ir laukime.

Minėtų dviejų bendrovių akcijų apyvarta sudarė kiek daugiau nei 70 proc. visos rinkos apyvartos, todėl galima pasakyti, kad likusių bendrovių prekyba apskritai buvo nereikšminga.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją