TEO akcijomis prekiauta nepakitusia 1,14 lito kaina, o apyvarta sudarė 344 tūkst. litų. Bendrovės akcijų kaina išlieka stabili fiksavus sąrašą, kas pretenduoja gauti 0,23 lito akcijai dividendus už 2008 metus. Prieš šią datą bendrovės akcijų kaina svyruodavo apie 1,3 lito, todėl kritimas mažesniu žingsniu, nei buvo išmokėta dividendų suma, nuteikia teigiamai.

Panašiu aktyvumu buvo prekiauta ir „Panevėžio statybos tresto“ akcijomis, kurių kaina pakilo net 6,33 proc. iki 1,68 lito, o apyvarta sudarė 331 tūkst. litų. Pagyvėjimas perkant statybos bendrovės akcijas atsirado po to, kai buvo paskelbta, kad pagrindinis bendrovės akcininkas „Panevėžio keliai“ kreipėsi į Konkurencijos tarybą prašant leidimo įsigyti iki 100 proc. PST akcijų.

Toks pranešimas leido smulkiems akcininkams padaryti išvadą, kad realiai galima sulaukti oficialaus pasiūlymo parduoti akcijas. Tiesa, kaina yra mįslė, kurios atsakymas paaiškės vėliau.

Spekuliatyvios motyvacijos dėl galimo „greito pelno“ pasinaudojant oficialiu pasiūlymu suaktyvino prekybą šios bendrovės akcijomis. Trumpalaikės motyvacijos rinkai be abejo yra įdomios, tačiau šią poziciją galima vertinti ir fundamentaliai. Užtenka paminėti vieną pelno nuostolio eilutę – bendrovė per 2008 metus uždirbo 48,6 mln. litų pelno arba beveik 3 litus vienai akcijai, o tai yra 1,78 karto daugiau nei rinkoje šios akcijos kainuoja.

Didesne apyvarta ir net 8,6 proc. iki 1,48 lito kainos kritimu pasižymėjo „Aprangos“ akcijos, kurių apyvarta sudarė 232 tūkst. litų. Bendrovės akcijos stipriai pigo, nes trečiadienis buvo pirmoji diena, kai jau vertybiniai popieriai nebeturi pridėtinės vertės akcininkui dalyvauti papildomos akcijų emisijos platinime. Gegužės 12 diena buvo paskutinė, kai pirkęs bendrovės akcijas dar turėjai teisę dalyvauti 20 mln. litų naujos akcijų emisijos platinime. Naujai išleidžiamos akcijos bus platinamos nominalia vieno lito kaina, todėl šiandienos akcijų kainos kritimas buvo įvertinimas būsiančio akcinio kapitalo „praskiedimo“.

Snoras – JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją