Pirmadienį investuotojai sudarė 640 sandorių 25 bendrovių akcijomis, iš kurių 8 – brango ir 12 – pigo, o bendra sesijos apyvarta sudarė 1,8 mln. litų. Realiai aktyviau buvo prekiauta vos keturių bendrovių akcijomis, iš kurių trys brango, todėl galima sakyti, kad nepaisant korekcinių nuotaikų globaliose rinkose Vilniaus biržoje investuotojai buvo nusiteikę labiau optimistiškai.

Tradiciškai aktyviausiai buvo prekiauta TEO LT, AB (TEO1L) ir „Ūkio banko“ (UKB1L) akcijomis, kurių kainos kilo atitinkamai 0,78 proc. iki 1,29 lito bei 1,47 proc. iki 0,69 lito, o apyvartos siekė 600 tūkst. litų ir 413 tūkst. litų.

TEO ir banko akcijos sesijos pradžioje registravo gerokai didesnius augimo žingsnius, kai rinkoje aktyviau pasireiškė pirkėjai iš užsienio investuotojų gretų, tačiau sesijai besibaigiant buvo sulaukta agresyvesnių pardavimų per Estijos finansų maklerius ir tai sumažino augimus. Pardavėjų atsiradimas sesijai besibaigiant buvo itin panašus savo tendenciją į penktadienio prekybos sesiją.

Nuo panašių akcijų išpardavimų prekybos pabaigoje antrą sesiją iš eilės nukentėjo ir „Invaldos“ (IVL1L) akcijos, kurios pigo 7,09 proc. iki 1,31 lito, tiesa, apyvarta tesiekė 46 tūkst. litų. Per penkias prekybos sesijas bendrovės akcijos jau spėjo atpigti 25,5 proc.

Pirmadienį aktyviau buvo prekiauta ir „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (LJL1L) ir „Lifosos“ (LFO1L) akcijomis, kurių kainos atitinkamai kilo 5,56 proc. iki 0,38 lito bei krito 6 proc. iki 20,21 lito. LJL akcijomis prekiavo stambesni investuotojai, o „Lifosos“ pozicijoje neigiamą įtaką toliau darė paskelbtas nuostolis už pirmą šių metų ketvirtį bei bendrovės valdybos sprendimas siūlyti akcininkams nemokėti dividendų.

Stipresnis kritimas buvo fiksuotas ir „Agrowill“ (AVG1L) pozicijoje. Bendrovė paskelbė, kad atideda dar vienos obligacijų emisijos išpirkimą. Investuotojai į tai reagavo mažindami akcijų kainą 5,56 proc. iki 0,34 lito. Apyvarta siekė 20,75 tūkst. litų.

Agrowill taip pat pasitraukė iš oficialaus prekybos sąrašo pereidama į papildomą biržos sąrašą. Toks sprendimas atrodo logiškas, nes obligacijų neišperkančios bendrovės vargu ar gali tapatintis su oficialiu sąrašu, kuris iš pat pradžių bvuo sukurtas atspindėti geriausias bendroves, kurios kotiruojamos Vilniaus biržoje. Abi naujienos be abejo prisidės prie neigiamo požiūrio į žemės ūkio bendrovę ir jos vertybinius popierius.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją