Tradiciškai aktyviausiai buvo prekiauta
TEO
(
) ir „
Ūkio banko
“ (
) akcijomis, kurių kainos krito atitinkamai 0,78 proc. iki 1,27 lito bei 4 proc. iki 0,71 lito, o apyvartos siekė 500 tūkst. litų ir 230 tūkst. litų. Prekyba šių bendrovių akcijomis nebuvo kažkuo išsiskirianti, o aktyvesni investuotojai greičiausiai sekė užsienio tendencijas.

Pasaulinėse rinkose dienos pradžioje buvo dominuojančios augimo nuotaikos po to, kai stambieji bankai toliau skelbė geras naujienas apie augančius jų pelningumus. Tai teikė rinkai optimizmo. "Goldman Sachs" paskelbė, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį uždirbo 1,81 mlrd. JAV dolerių grynojo pelno, tai 20 procentų daugiau nei pernai tuo pačiu metu, tuomet bankas gavo 1,51 mlrd. JAV dolerių pelno. Banko rezultatai daugiau nei dvigubai viršijo geriausią analitikų prognozuotą sumą.

Prie optimistinių nuotaikų pasaulinėse rinkose taip pat prisideda ir JAV centrinio banko vadovo Beno Bernankės išsakyta mintis, kad JAV ekonomika mažina lėtėjimo tempus ir kad pagrindas atsitiesimui nepaisant sunkaus laikotarpio yra tvirtas.

Nepaisant šių naujienų pasibaigus prekybai akcijomis Vilniaus biržoje buvo registruotas staigus indeksų kritimas, kuris turėjo būti paskatintas naujienų apie tai, kad JAV mažmeniniai pardavimai gan netikėtai krito 1,1 proc. per šių metų kovo mėnesį, kai prieš tai buvo fiksuotas 0,3 proc. augimas. Mažmeninė rinka susitraukė dėl išaugusių darbuotojų atleidimų. Kitą vertus daugumai akcijų indeksų stipriai pasistiebus į viršų reikia tikėtis ir pelnų fiksavimo laikotarpio, kuris turi prasidėti atsiradus naujienai-katalizatoriui.

Tuo tarpu Vilniaus biržoje kiek aktyviau dar buvo prekiauta „Lifosos“ (LFO1L) ir „Panevėžio statybos tresto“ (PTR1L) akcijomis, kurių kainos pasistiebė aukštyn atitinkamai 5,7 proc. iki 25 litų bei 0,6 proc. iki 1,75 lito, o apyvartos siekė 134 tūkst. litų ir 121 tūkst. litų.

„Lifosos“ akcijomis buvo prekiaujama aktyviau pirmo ketvirčio veiklos rezultatų belaukiant, o PST akcijos gal būt pritraukė daugiau susidomėjimo dėl galimo oficialaus pasiūlymo, kurį gali skelbti pagrindiniai akcininkai ir dėl paskelbtų dividendų. Bendrovė numato išmokėti 6 centus vienai akcijai dividendų už 2008 metus.

Kalbant apie PST galima atkreipti dėmesį į tai, kad bendrovė praėjusiais metais, remiantis esminio įvykio pranešimu, uždirbo 48,6 mln. litų, kas sudaro net 2,97 lito vienai akcijai. Pernai uždirbtas pelnas didžiąja dauguma paliekamas nepaskirstytas ir pridėjus anksčiau sukauptą pelną nepaskirstyto pelno grafoje bus sukaupta 91,8 mln. litų arba 5,6 lito akcijai.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją