Antradienį aktyviausiai prekiauta bankų ir telekomo akcijomis. „
Snoro
“ (
) ir „
Ūkio banko
“ (
) akcijos atitinkamai brango 7,55 proc. iki 0,57 lito bei išliko 0,89 lito lygmenyje, o apyvartos sudarė 346 tūkst. litų ir 200 tūkst. litų. Tuo pat metu
TEO LT, AB
(
) akcijos brango 1,67 proc. iki 1,22 lito, o apyvarta siekė 178,8 tūkst. litų.

„Snoro“ akcijos galėjo pritraukti investuotojų dėmesį po to, kai buvo paskelbta, kad trečiadienį bankas rengia spaudos konferenciją, kur praneš apie ketinimus perpirkti bendroves, kurios bus atskleistos tik konferencijos metu. Tai uždavė investuotojams mįslę, kokie pirkiniai gali būti įvardinti ir intriga pašokdino akcijų kainą.

Tuo tarpu „Ūkio banko“ akcijomis buvo prekiauta ramiai ir be staigesnių šuolių. TEO akcijos sulaukė kainos augimo, nes artėja akcininkų susirinkimas, kuriame bus apsispręsta dėl 0,23 lito prieš mokesčius vienai akcijai dividendų išmokėjimo. Tai palaipsniui skatina investuotojus domėtis telekomunikacijų pozicija.

Antradienį taip pat kiek aktyviau buvo prekiauta ir „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (LJL1L) akcijomis, kurių kaina pasistiebė 2,78 proc. iki 0,37 lito, o apyvarta sudarė 145 tūkst. litų. Bendrovės akcijos ir toliau yra akumuliuojamos vieno ar kelių stambesnių investuotojų.

Kalbant apie pasibaigusį ketvirtį, kuris pademonstravo neigiamą indekso pokytį galima pasakyti, kad didžiausią neigiamą įtaką indeksui padarė energetinės bendrovės. Per pirmus tris šių metų mėnesius „Lietuvos energijos“ (LEN1L) ir „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST1L) akcijos atpigo po 34 proc. Prie indekso kritimo taip pat neabejotinai prisidėjo ir „Lietuvos dujų“ (LDJ1L) akcijų kainos kritimas beveik 20 proc.

Nepaisant didelių Lietuvos bendrovių kapitalizacijų mažėjimo buvo fiksuoti ir gan drastiški augimo epizodai. „Lietuvos jūrų laivininkystės“ ir „Snoro" akcijos per trumpą laiką sugebėjo pabrangti šiek tiek daugiau nei 50 proc. bei 40 proc., o didžiausią (60 proc.) augimą pademonstravo DnB Nord banko (NDL1L) akcijos. Tiesa lyderio prekyba buvo itin epizodiška.

Tuo tarpu viena likvidžiausių akcijų TEO per tris mėnesius pabrango kiek daugiau nei 3 proc., todėl nepaisant indekso kritimo buvo galima uždirbti ir su likvidžiomis akcijomis per pirmus tris šių metų mėnesius.

Tuo tarpu daugiausiai per tris mėnesius pigo „Agrowill“, "Gubernijos“ ir „Snaigės“ akcijos, kurios per trumpą laiką sugebėjo prarasti apie du trečdalius kapitalizacijos.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją