Aktyviausiai buvo prekiauta
TEO
akcijomis, kurių kaina pasistiebė 2,59 proc. iki 1,19 lito, o apyvarta siekė 2,095 mln. litų. Dramatiškas suaktyvėjimas šioje pozicijoje pasireiškė po to, kai bendrovė atskleidė, kad ji ketina išmokėti 0,23 lito akcijai dividendus už 2008 metus. Tiesa, bendrovės akcijos sesijos pradžioje perkamos buvo ir po 1,24 lito, tačiau vėliau didesnė pasiūla šiek tiek apmalšino pakilias nuotaikas.

Taip pat aktyviai buvo prekiauta ir bankų akcijomis, „Ūkio banko“ ir „Snoro“ akcijų kainos atitinkamai pakilo 5 proc. iki 0,82 lito bei išliko 0,54 lito lygmenyje, o apyvartos sudarė 550 tūkst. litų ir 243 tūkst. litų.

Bankinio sektoriaus akcijos paskutines dvi savaites veda pasaulines akcijų rinkas augimo linkme ir yra tendencijos priešakyje, todėl padidėjęs susidomėjimas bankiniu sektoriumi ir Vilniaus biržoje neturėtų itin stebinti. Jei panašios tendencijos ir toliau išsilaikys didžiosiose rinkose ir tai leis sumažinti įtampą finansų rinkose, bankinis sektorius ir toliau turėtų išlikti kaip augimo vedlys. Tikėtina, kad ten kur prasidėjo problemos ten bus ir pirmieji pasitaisymo ženklai.

Sukrečianti naujiena buvo paskelbta apie itin mažą likvidumą turinčią bendrovę „Agrowill group“. Ši bendrovė tapo pirmoji Vilniaus biržos istorijoje pranešusi apie tai, kad negali išpirkti savo išleistų obligacijų ir tokį įsipareigojimo vykdymą atideda. Bendrovė turėjo išpirkti 2,3 mln. litų vertės obligacijas.

Po tokio pranešimo bendrovės akcijos atpigo net 25 proc. iki 0,36 lito, o apyvarta siekė 21 tūkst. litų. Didesnės apyvartos pasiekti nepavyko, nes pirkėjų rinkoje tiesiog nebuvo. Tikėtina, kad toks kainos pokytis ir paskelbtos naujienos ir toliau generuos stiprų spaudimą akcijų kainai.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją