Šią savaitę doleris nukrito 5,1 procento pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu, taip patirdamas didžiausią kritimą nuo 1985 metų. Daugiau nei 5,2 procento kritimas reikštų, kad šios savaitės kritimas būtų didžiausias nuo 1973 metų.

Analitikai teigia kad, Federalinio rezervų banko radikalus sprendimas pirkti ilgalaikių iždo obligacijų už 300 milijardų dolerių ir smarkiai padidinti balansą, gali reikšti JAV dolerio perteklinę pasiūlą ir panaikinti dolerio kaip saugios valiutos statusą, dėl kurio šio mėnesio pradžioje doleris pasiekė trijų metų aukštumą valiutų krepšelio atžvilgiu. Ankstyvoje Azijos prekyboje, dolerio indeksas pakilo 0.3 procento iki 83,294 po to, kai ketvirtadienį buvo nukritęs iki 82,631 ir taip pasiekęs žemiausią rezultatą per du mėnesius.

"JAV doleris užtvindys rinkas, spausdinimo mašinoms pradėjus nepaliaujamai dirbti", teigė Stephenas Koukoulas, „TD Securities“ Londone strategas.

"Didėjant JAV dolerio pasiūlai, tačiau mažėjant jo paklausai, dolerio vertė nukris", pridūrė Stephenas Koukoulas.

Investuotojai parduoda JAV dolerį ir perka didesnio pelningumo valiutas, tokias kaip euras, Australijos ir Naujosios Zelandijos doleriai, nepaisant kritimo Azijos ir Volstrito akcijų rinkose.

Nuo praeito penktadienio euras pakilo beveik 6 procentus iki 1.2922 dolerio. Tai didžiausias augimas nuo 1999 metų.

Tačiau doleris pakilo 0,1 procento iki 94,68 jenos po to, kai buvo nukritęs iki 93,52 jenos ir nusmukęs 4 procentus per savaitę.

Naujosios Zelandijos doleris pakilo 6,5 procento per savaitę iki 0,5570 dolerio. Tai didžiausias savaitinis kilimas nuo 1985 metų. Asia-Pacific akcijų MSCI indeksas už Japonijos ribų penktadienį nukrito 1 procentą.

Pasaulinė ekonomika šiais metais nusmuks 1 procentą, tai pirmasis kritimas nuo Antrojo Pasaulinio karo. Ketvirtadienį Tarptautinis valiutų fondas perspėjo neatidėliotinai imtis priemonių spręsti problemas.

„Standard Chartered“ valiutų strategas tikisi , kad euras pasieks 1,45 dolerio iki antrojo ketvirčio pabaigos ir 1,55 dolerio iki metų galo, tuo tarpu doleris nukris iki 88 jenų, taip artėdamas prie 13 metų žemumos, pasiektos šių metų pradžioje.

Šaltinis
Šias finansų rinkos naujienas bendradarbiaudami su "Reuters" rengia UAB “Admiral Markets”, www.forextrade.lt (tel. 8-5-210-4841).
naujienos
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją