Aktyviau buvo prekiauta keturių bendrovių akcijomis.
TEO
(
) ir „
“ (SAB1L) akcijų kainos krito atitinkamai 0,88 proc. iki 1,12 lito bei 1,54 proc. iki 0,64 lito, o apyvartos sudarė 409 tūkst. litų ir 332 tūkst. litų.

TEO akcijos toliau yra aktyviai pardavinėjamos per Estijos finansinius tarpininkus, kur greičiausiai traukiasi iš rinkos vienas ar keli instituciniai investuotojai. Didesnė pasiūla sudaro kainos spaudimą. Situacija galėtų šiek tiek pasikeisti, kai bendrovė paskelbs valdybos siūlymus akcininkų susirinkimui, kur turėtų paaiškėti kokių dividendų bus galima tikėtis už 2008 metus. Bendrovė už 2007 mokėjo 0,25 lito akcijai dividendų.

Tuo tarpu banko akcijomis buvo pradėta aktyviau prekiauti prekybai besibaigiant ir čia sandorius atlikinėjo vos keli stambesni investuotojai.

Šimto tūkstančių litų apyvartos kartelę taip pat viršijo „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (LJL1L) ir „Snoro“ (SRS1L) akcijos, kurių kainos atitinkamai kilo 14,8 proc. iki 0,31 lito bei išliko 0,5 lito lygmenyje, o apyvartos siekė 268 tūkst. litų ir 142 tūkst. litų.

Esminių naujienų iš kotiruojamų bendrovių nebuvo gauta, todėl investuotojai kaip ir paskutiniu metu savo prekybą greičiausiai motyvuoja pasaulinėmis tendencijomis. Jau artimiausiu metu turėtų palaipsniui prasidėti akcininkų susirinkimai ir tai gal būt kažkiek išjudins rinkas.

Ketvirtadienis pasižymėjo keliomis teigiamomis naujienomis, kurios labiau kalba apie bendrą ekonominę situacija. Visų pirma Lietuvos statistikos departamentas paskelbė, kad šalies prekybos deficitas susitraukė net 95 proc. iki 100 mln. litų šių metų sausio mėnesį lyginant su analogišku laikotarpiu pernai. Deficito mažėjimas yra teigiamas veiksnys, kuris ateityje gali sumažinti spekuliacinių atakų kiekį prieš šalį, jos ekonomiką bei valiutą.

Tuo tarpu jau prekybai Vilniuje besibaigiant JAV paskelbė, kad JAV mažmeninė prekyba vasario mėnesį nukrito mažiau nei tikėtasi, o sausio mėnesio augimas buvo beveik dvigubai didesnis nei pirminiais duomenimis. Šie mažmeninės prekybos duomenys galėtų signalizuoti apie besistabilizuojančią didžiausios pasaulio ekonomikos padėtį. Vasarį mažmeninė prekyba JAV krito 0,1 proc., o sausio mėnesio augimas sudarė 1,8 procento. Labiausiai vasarį krito automobilių paklausa. Neskaičiuojant jų mažmeninė prekyba vasarį augo 0,7 procento.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją