Didžiausia apyvarta buvo fiksuota „ City servis “ (CTS1L) pozicijoje, kur buvo fiksuotas 5,37 proc. akcijos pigimas iki 3,88 lito bei pasiekta 751 tūkst. litų apyvarta. Pastaroji didžiąja dauguma buvo sukaupta vieno tiesioginio sandorio dėka, kai buvo perparduota 190 tūkst. bendrovės akcijų už jas mokant po 3,85 lito.

Antradienį taip pat aktyviau buvo prekiauta „ Panevėžio statybos tresto “(PTR1L) ir TEO, LT AB (TEO1L) akcijomis, kurių kainos taip pat krito atitinkamai 6,67 proc. iki 1,54 lito bei 1,56 proc. iki 1,26 lito, o apyvartos siekė 719 tūkst. litų ir 420 tūkst. litų.

„City servis“ ir „Panevėžio statybos tresto“ akcijos yra įdomios to, kad sunkmečio laikotarpiu turėtų išlikti pakankamai stabilios mažėjančios konkurencijos sąlygomis ir turint savo veiklos specifiką. Taip pat galima pastebėti, kad pastarosios gali dalyvauti kaip rangovai Vyriausybės rengiamuosiuose ekonomikos gaivinimo planuose. Projektuose statybos sektoriui ir būsto renovavimui numatoma skirti apie 2 mlrd. litų.

Žinoma, ši perspektyva yra ilgalaikė ir niekaip nesusijusi su paskutinių dienų viražais. PST pozicijoje neigiamai kainą greičiausiai paveikė rinkos spekuliantai, kurių mažesnioji dalis greičiausiai fiksavo vienos dienos pelną, o likusioji pasidavė neigiamai nuotaikai nepavykus gauti greito pelno. Panašių svyravimų ir bandymų žaisti su bangomis gali ir toliau pasikartoti.

Tuo tarpu TEO akcijomis prekiauta vadovaujantis bendromis rinkos nuotaikomis. Prekyba šios bendrovės akcijomis nors išlieka viena daugiausiai apyvartos kaupiančių, tačiau aiškių tendencijų čia fiksuoti sunku – tiek pirkėjai tiek pardavėjai yra pasyvūs.

Didesnį kainos kritimą fiksavo „ Aprangos “ (APG1L) akcijos, kurios pigo 7,23 proc. iki 2,18 lito, o apyvarta siekė 74 tūkst. litų. Bendrovės akcijos pigo paaiškėjus pirmo šių metų mėnesio pardavimams.

„Aprangos“ grupės tinklo mažmeninė prekių apyvarta 2009 metų sausio mėnesį sudarė 38,6 mln. litų ir buvo 18,7 proc. mažesnė nei 2008 m. sausio mėnesio apyvarta. Panašių rezultatų buvo galima laukti, nes daugelis prekybininkų pastebi ženkliai mažėjančius pardavimus. Svarbesnė informacija turėtų būti, kaip bendrovė sugeba adaptuotis prie besikeičiančių sąlygų ir kokį pelningumą galės pateikti akcininkams.

Antradienį duomenų pateikė ir „ Klaipėdos nafta “ (KNF1L), kurios akcijos pigo vienu centu iki 0,9 lito, o apyvarta sudarė 143 tūkst. litų.

“Klaipėdos nafta” per 2009 metų sausio mėnesį perpylė  790.8 tūkst. tonų naftos produktų – 24 proc. daugiau nei praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, kuomet buvo perpilta 635,5 tūkst. tonų naftos produktų. „Klaipėdos naftos“ preliminarios sausio mėnesio pajamos 11,9 mln. litų, kurios taip pat yra 25 proc. didesnės nei pernai metų sausį.


Tokie pranešimai tik patvirtina, kad ši pozicija tampa pakankamai geru gynybiniu instrumentu biržoje kotiruojamoms bendrovėms išgyvenant ne pačius geriausius laikus, o investuotojams pereinant į pasyvų investavimą ir laukiant išmokų.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją