Pirmadienį daugiausiai dėmesio sulaukė bankinio sektoriaus atstovų akcijos. „Snoro“ ir „Ūkio banko“ akcijos brango atitinkamai 12,5 proc. iki 0,63 lito bei 9,3 proc. iki 0,94 lito, o apyvartos siekė 850 tūkst. litų ir 1,241 mln. litų. Pagal pavedimus galima pastebėti kad rinkoje veikia vienas ar keli instituciniai investuotojai. Taip pat galima spėti, kad Vilniaus biržoje epizodiškai dalyvauja ir užsienio kapitalas, kurį Vilioja ženkliai atpigusios akcijos.

Tuo tarpu augimą užtikrina tai, kad kapitalizacijos yra tiek sumenkusios, kad šiuo metu nebereikia didelių lėšų norint nupirkti procentinę banko akcijų dalį. Vien pirmadienį buvo perpirkta 0,4 proc. „Snoro“ akcijų bei beveik 0,7 proc. „Ūkio banko“ akcijų emisijos.

Sunku pasakyti šiuo metu ar formuojasi teigiama tvaresnė tendencija, tačiau tai puikiai iliustruoja, kad esant tokiam kainų lygmeniui situacija gali greitai keistis, kai vos keli didesni investuotojai pasirodo rinkoje. Pinigai šiuo metu yra priverčiami konkuruoti dėl akcijų, nes juntamas pasiūlos stygius.

Taip pat aktyviau buvo prekiauta TEO LT, AB ir „Lietuvos jūrų laivininkystės“ akcijomis, kurių kainos kilo atitinkamai 3,85 proc. iki 1,35 lito bei 11,43 proc. iki 0,39 lito, o apyvartos siekė 608 tūkst. litų ir 410 tūkst. litų.

TEO akcijos yra akumuliuojamos investuotojų, kurie laukia išmokų iš bendrovės už 2008 metus bei pasitiki bendrovės veiklos tęstinumu bei stabilumu esant sunkmečio sąlygoms. Tuo pat metu laivininkystės akcijos yra toliau „renkamos“ vieno ar kelių stambesnių investuotojų, kurie greičiausiai savo veiksmus motyvuoja galimu bendrovės privatizavimu.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją