Investuotojų teigiamas nuotaikas paskatino „sužaliavusios“ didžiosios rinkos, kur optimizmas atsirado naujajam JAV prezidentui pateikus naujus pažadus apie itin didelio masto valstybinius užsakymus. Iš esmės ekonomikoje niekas nepasikeitė, tačiau investuotojai teigiamai įvertino pasaulio valstybių tolimesnius siekius švelninti krizės padarinius, kas ateityje turėtų duoti teigiamą efektą.

Teigiamas nuotaikas skatina ir tai, kad atpigus žaliavoms infliacijos „baubas“ buvo praktiškai nugalėtas ir tai atrišo centiniams bankams rankas toliau mažinti bazines palūkanų normas. Taip pat bankai nuosekliai didina pinigines injekcijas, kuriomis siekiama išjudinti tarpbankinę rinką. Pingančios žaliavos, išnykusi infliacija, mažinamos palūkanų normos ir siekiai palaikyti likvidumą pinigų rinkose veikia ekonomikas tarsi homeopatiniai vaistai – po truputį, nuosekliai ir stiprindami efektą. Kitaip sakant ekonomikos yra gydomos, tačiau pagerėjimas nebus greitas, tačiau lūkesčiai dėl pagerėjimo ateityje yra ir jų atsiradimas gali būti kartais netikėtas. Net viena ar kita pasaulio galingųjų kalba gali ženkliai pašokdinti rinkas į viršų, tačiau ilgalaikio augimo dar gali tekti palaukti.

Pirmadienį toliau aktyviai buvo domėtasi bankų akcijomis. „Ūkio banko“ ir „Snoro“ akcijos pabrango atitinkamai 6,85 proc. iki 0,78 lito bei 13,51 proc. iki 0,42 lito, o apyvartos siekė 600 tūkst. litų ir 460 tūkst. litų. „Snoro“ akcijos išsiskyrė maksimaliu brangimu ir visa išpirkta pasiūla paliekant apčiuopiamai didelę nepatenkintą paklausą.

Susidomėjimas bankais neblėsta kelinta prekybos sesija iš eilės. Kažkokių ryškesnių naujienų nebuvo paskelbta, todėl tokį akcijų brangimą galima paaiškinti nebent ateities lūkesčiais ir kelių stambesnių investuotojų susidomėjimu ženkliai atpigusiomis akcijomis.

Pirmadienį taip pat šiek tiek aktyviau buvo prekiauta TEO akcijomis, kurių kaina išliko nepakitusi 1,2 lito lygmenyje, o apyvarta siekė 425 tūkst. litų. Sesijos metu akcijų kaina svyravo 1,2 – 1,23 lito intervale. TEO akcijos traukia tuos investuotojus, kurie nusiteikę sulaukti bendrovės mokamų dividendų ir konservatyviai perlaukti neramius laikus rinkoje.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją