Pirmadienį maksimaliu žingsniu brango „
Klaipėdos naftos
“ (
), „
Panevėžio statybos tresto
“ (
) ir „
Lietuvos jūrų laivininkystės
“ (
) akcijos atitinkamai iki 0,88 lito, 1,8 lito bei 0,24 lito. Visos trys pozicijos brango daugiau nei 14 proc. ir buvo išpirkta visa akcijų pasiūla paliekant paklausą maksimaliai leistina kaina.

Šiose pozicijose veikia keli stambūs investuotojai, kuriems pasiūla nėra pakankama, nes besitraukiančių ir norinčių parduoti praeityje nelikvidžiomis buvusias akcijas liko nedaug. Valstybės kontroliuojamų bendrovių akcijas šokdina gandai apie galimą jų privatizavimą, o statybos bendrovės akcijos atgauna prarastas pozicijas, nes iš rinkos pasitraukė vienas ar keli stambūs pardavėjai, kurie realiai perpardavė šią poziciją numušdami akcijų kainą beveik 20 kartų. Pasiūlos nebuvimas leidžia gan sparčiai atgauti prarastas pozicijas, nes įvertinimai rinkoje yra patrauklūs.

Didžiausia 453 tūkst. litų apyvarta buvo pasiekta „Klaipėdos naftos“ akcijomis, o „Panevėžio statybos tresto“ ir „Lietuvos jūrų laivininkystės“ akcijomis buvo suprekiauta atitinkamai už 65 ir 50 tūkst. litų. Didesnių apyvartų nebuvo pasiekta, nes nebuvo realios akcijų pasiūlos.

Didesni nei ginami kainos svyravimai buvo fiksuoti „Sanito“ (SAN1L) ir jį kontroliuojančios „Invaldos“ (IVL1L) akcijomis, kurių kainos atitinkamai krito 13,47 proc. iki 7,26 lito bei 7,38 proc. iki 1,13 lito, o apyvartos sudarė 149 tūkst. litų ir 68 tūkst. litų. Bendrovių akcijos stipriai pigo po to, kai „Invalda“ atnaujino šių metų prognozes.

Vietoje anksčiau prognozuoto 127 mln. litų konsoliduoto grynojo grupės pelno bendrovė šiuos metus ketina baigti patirdama iki 30 mln. litų nuostolio. Sąžiningas smulkiųjų akcininkų informavimas privertė pasitraukti dalį investuotojų iš šios pozicijos bei jai priklausančio „Sanito“, o mažas likvidumas lemia, kad kainos pokyčiai yra aplenkiantys rinkos nuotaikas.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją