JAV Senatas vakar nusprendė kol kas negelbėti JAV automobilių pramonės milžinų „General Motors“, „Ford“ ir „Chrysler“ ir šį klausimą svarstyti gruodžio mėnesį. Be to kompanijos turės parengti aiškesnį lėšų panaudojimo planą bei galimybes gražinti paskolas. Dar prieš paskelbiant Senato verdiktą pirmųjų dviejų kompanijų akcijos buvo pašokusios net 40 proc. į viršų, tačiau ir po viešo pranešimo abi kompanijos sugebėjo išsaugoti atitinkamai 3,2 proc. ir 10 proc. prieaugį.

Naftos kompanijų „Chesapeake Energy Corp.“ ir „National-Oilwell Varco Inc“ akcijos atpigo po daugiau kaip 21 procentą, kadangi naftos kaina ketvirtadienį toliau judėjo į pietus ir jau pramušė 50 dolerių už barelį ribą. Tokios kainos rinkos dalyviai nematė jau gerus tris metus.

„S&P 500“ indeksas vakar nusirito 6,7 proc. žemyn, „Dow Jones Industrial Average“ fiksavo 5,6 proc. nuosmukį, o „Nasdaq Composite“ ritosi 5,1 procentu. Net 17 „S&P 500“ indekso kompanijų vakar prarado daugiau kaip penktadalį savo vertės. Per dieną Niujorko vertybinių popierių biržoje buvo perleista 2,2 mlrd. akcijų, o tai yra daugiausiai nuo šių metų spalio mėnesio.

Žemyn judėjo visi 12 ekonominių sektorių. Net 10,67 proc. atpigo energetikos kompanijos. 8,01 proc. žemyn nusirito žaliavų sektorius, o finansinis sektorius fiksavo 7,51 proc. nuosmukį. Mažiausiai nuo vakarykščio kritimo nukentėjo komunalinių paslaugų sektorius, kuris nusileido „vos“ 3,84 procento.

Ketvirtasis pagal dydį JAV bankas „Citigroup“ po itin spartaus kelių dienų kritimo paskelbė pradedantis galvoti apie susijungimą su kuria nors kita finansų institucija arba dar vieną kapitalo pritraukimo planą. Tarp galimų kandidatų yra „Goldman Sachs“, „Morgan Stanley“ bei „State Street Bank“. Tačiau galimas susijungimas šiuo metu yra pakankamai abejotinas, kadangi visos finansų institucijos šiuo metu susiduria su kredito krize ir turi savų rūpesčių. „Citigroup“ akcijos vakar atpigo dar 26 procentais iki 4,71 dolerio. Tiesa Saudo Arabijos princas Alwaleed bin Talal vakar pranešė ketinantis padidinti kontroliuojamą „Citigroup“ akcijų paketą iki 5 procentų.

„JP Morgan Chase“ akcijos vakar atpigo 17,88 proc. iki 23,38 dolerio po banko planų paskelbimo atleisti per 10 proc. savo investicinės bankininkystės padalinio darbuotojų.

JAV obligacijų pelningumas toliau ritosi žemyn. Dviejų metų iždo obligacijų kaina pakilo iki tiek, kad pelningumas tesiekia 1 procentą.

Kontraktus, kuriais siekiama apsisaugoti nuo galimo įmonių bankrotų (credit default swap), apibudinantis indeksas „Markit CDX North America Investment-Grade“ vakar pasiekė rekordines aukštumas pakildamas 14 bazinių punktų iki 261. Tai rodo, kad rinkos dalyviai vis labiau panikuoja dėl galimo įmonių bankrotų ir šiais kontraktais siekia apsisaugoti nuo rizikos.

Apie trečiojo ketvirčio rezultatus paskelbusios kompiuterių gamintojos „Dell“ akcijos atpigo 54 centais iki 9,81 dolerio. Bendrovė vakar paskelbė geresnius nei tikėtasi trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus, todėl jau poprekybinėje sesijoje bendrovės akcijos pabrango 5 proc. iki 10,30 dolerio.

JAV darbo rinkos departamentas vakar taip pat paskelbė, kad praėjusią savaitę JAV pirminis bedarbių paraiškų skaičius išaugo iki 16-kos metų aukštumų. Vien per praėjusią savaitę darbo birža gavo 542 tūkst. paraiškų, kai ankstesnę savaitę buvo sulaukta 515 tūkst. bedarbių paraiškų. Šis naujų bedarbių pagausėjimas smarkiai nustebino ir ekonomikos ekspertus, kurie tikėjosi 508 tūkst. paraiškų.

Šiandien savo veiklos rezultatus turi skelbti bendrovė „Heinz“. Be to numatoma Fed atstovo Ch. Plosserio kalba.

Europos akcijų biržos ketvirtadienį vėl žengė žemyn iki žemiausio pastarųjų penkerių su pusę metų lygio. Didžiųjų regiono valstybių biržų indeksai baiminantis prastų naujienų iš JAV koregavosi daugiau nei trimis procentais („FTSE 100“ -3,26 proc., „DAX 30“ -3,08 proc., „CAC 40“ -3,48 proc.).

Didžiausią kritimą biržos patyrė po pesimistinis prekybos pradžios kitoje Atlanto pusėje, kur akcijų kainos krito baiminantis užsitęsiančios pasaulinės recesijos.

Tarp labiausiai smukusių buvo žaliavų sektorius. Kasybos kompanijos „BHP Billton“, „Anglo American“ bei „Rio Tinto“ krito atitinkamai 8,67 proc., 7,29 proc. ir 10,41 procento.

Finansų sektorius nors ir nuosaikiau, tačiau irgi patyrė korekciją. Didžiosios Britanijos banko „Barclays“ pagrindiniams akcininkams pareiškus pritarimą prieštaringam kapitalo didinimo planui, kurio metu patrauklios sąlygos bus sudarytos Kataro ir Abu Dabio investuotojams. Banko akcijos smuktelėjo 1,46 proc., jo konkurento banko „HSBC“ akcijos taip pat pakrito 1,48 proc., „Deutsche bank“ – 8,77 proc., „UBS“ – 6,37 proc. Tuo tarpu „Ryal bank of Scotland“, „BNP Paribas“ ir „Loyds TSB Group“ akcijos pakilo atitinkamai 8,74 proc., 0,7 proc. ir 5,73 proc.

Nepasirodžius ženklams dėl Pasaulio ekonomikos atsigavimo  žaliavų ir finansų sektoriai ir toliau turėtų tempti Europos akcijų rinkas žemyn, dėl mažėsiančios paklausos.

Besibaigiant prekybai Azijos rinkos ketvirtadienį demonstravo didžiulius kritimus. Japonijos birža nusirito beveik 7 proc. ir jau pramušė 8000 tūkst. punktų palaikymo lygį. Kinija be Honkongas taip pat leidosi žemyn. Rinkos dalyviai itin neigiamai reagavo į naujienas iš už Atlanto, kur „Citigroup“ ketina supirkti milžinišką kiekį „toksinio“ turto, o namų statybos krinta iki 50 metų žemumų.

Japonija vakar paskelbė apie drastiškai sumažėjusias šalies eksporto apimtis. Tai tapo dar viena išsipardavimo priežasčių. Spalio mėnesį šalies eksporto apimtys sumažėjo 7,7 procento. būtent eksportas yra pagrindinis Japonijos ekonomikos variklis, kuris pradeda prarasti savo apsukas.

Visos Azijos indeksas „MSCI Asia Pacific“ indeksas nusirito net 5,2 proc. žemyn, o per savaitę fiksavo jau 9,6 proc. nuosmukį.

Pietų Korėjoje „Kospi“ indeksas taip pat fiksavo 6,7 proc. nuosmukį. Pigo daugumos sektorių nuo bankinio iki aukštųjų technologijų bendrovės.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją