Viena didžiausių pasaulio technologijų bendrovė „Hewlett-Packard“ pranešė, kad šiuo metu tikslina ketvirtojo bei ateinančių metų veiklos prognozes, kurios pasak bendrovės atstovų viršys analitikų lūkesčius. Tuo tarpu investuotojai, vedami geros naujienos, kilstelėjo bendrovės akcijas 14,5 procento.

Bendrai, su šia naujiena rinkų dalyviai suskubo graibstyti ir kitų milžinių akcijas, „Apple“ ir „Research In Motion“ akcijos augo atitinkamai 2 ir 12 proc., kai „Dell“ ir „IBM“ pridėjo 0,8 ir 3,4 proc. vertės.

JAV bendras gamintojų kainų indeksas spalio mėnesį lyginant su rugsėju nusmuko 2,8 proc., tuo tarpu lyginant su praėjusių metų mėnesiu kainos išaugo iki 5,2 procento. Šis ekonominis rodiklis nustebino ekonomikos ekspertus, kurie lyginant su praėjusiais metų spalio mėnesiu tikėjosi 6,2 proc. kainų augimo.Ženkliai sumažėjusios naftos bei kitų žaliavų kainos smarkiai paveikė ir gamintojų kainų indeksą, kuris laikomas vienu iš svarbiausių prognozuojant vartotojų kainų indeksą (infliaciją).

Antradienį Europos akcijų rinkos stiebėsi į viršų, joms kilti padėjo brangusios energetikos sektoriaus bei JAV rinkų akcijos. Pagrindinis Europos indeksas „FTSEurofirst 300“ prekybos metų judėjo gana plačiame diapazone, tačiau pabaigoje sugebėjo fiksuoti 0,95 proc. prieaugį.

Tuo tarpu Londono „FTSE 100“ indeksas ūgtelėjo 1,85 proc., kai Frankfurto „DAX“ ir Paryžiaus „CAC 40“ pasistiebė atitinkamai 0,49 ir 1,11 procento.

Naftos kainai pašokus virš 55,5 dolerio už barelį ribos augo ir didžiausių Europos naftininkų akcijos, „Total“, „Shell“ ir „BP“ kilo tarp 3,9 ir 4,6 procento.

Didžiausia Vengrijos naftos perdirbimo bendrovė „MOL“ pirmą kartą nuo 2003 metų patyrė nuostolių dėl smarkiai smukusios naftos kainos. Per šių metų trečiąjį ketvirtį bendrovė patyrė 5,1 mlrd. Vengrijos forintų (65 mln. litų) nuostolių, kaip per praėjusių metų tą patį ketvirtį bendrovė skaičiavo 74 mlrd. forintų pelną.

Kroatijos naftos perdirbimo bendrovė „INA“ per devynis šių metų mėnesius pasiekė 22,7 mlrd. Kroatijos kunų apyvartą, tai yra 22,4 proc. daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Tuo tarpu bendrovės grynasis pelnas krito 51 proc. iki 355 mln. kunų.

Azijos akcijų rinkos antradienį taip ir neatsigavo, pablogėję ir toliau ramybės neduodantys investuotojų lūkesčiai smukdo akcijų kainas. Pagrindinis Japonijos indeksas „Nikkei 225 Average“ nusirito 2,3 proc., tuo tarpu Kinijos „Shanghai Composite“ ir Pietų Korėjos „Kospi“ nusmuko atitinkamai 6,3 ir 3,9 procento.

Japonijos jenai nusmukus dolerio atžvilgiu iki 96,38, o naftos kainai nusileidus iki 54,91 dolerio už barelį ribos investuotojai sunerimo dėl didžiausių regiono eksportuotojų ateities. Didžiausių Pietų Korėjos technologijų eksportuotojų „LG Electronics“ ir „Semiconductor“ akcijos nusileido atitinkamai 5,3 ir 11,2 procento.

Australijoje kasybos kompanijos „Queensland Ores“ akcijos pigo apie 70 proc., kadangi bendrovė paskelbė dėl mažėjančios paklausos uždaranti vieną savo kasyklų.

Australijoje nuo lapkričio 19 dienos ketinama panaikinti draudimą pardavinėti skolintas akcijas (short sell) ne finansinio sektoriaus kompanijoms. Pastarosios draudimas išlieka.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją