Aktyviausiai buvo prekiauta TEO akcijomis, kurių kaina sumenko 5,26 proc. iki 1,26 lito, o apyvarta siekė 2,86 mln. litų. Aktyviausiai šioje pozicijoje veikė perkančiųjų pusę atstovavę investuotojai prekiaujantys per Estijos finansų tarpininkus. Greičiausiai, paniškoje rinkoje buvo ieškomą maksimaliu veiklos stabilumu pasižyminčios pozicijos ir šiame vaidmenyje užsienio stambesni investuotojai geriausiai mato telekomunikacijų bendrovę. Visgi rinkos neigiamas nusiteikimas buvo stipresnis nei pirkėjų entuziazmas.

Ženkliai pigo didesnėmis apyvartomis išsiskyrusios „Lifosos“ ir „Ūkio banko“ akcijos, kurios atitinkamai neteko 14,97 proc. ir 13,11 proc. rinkos vertės. Trąšų gamintojos akcijos pasiekė 19,08 lito tašką, o „Ūkio banko“ akcijos tik aukciono metu sugebėjo vinu centu atsispirti ir nekristi maksimaliai leistinu dydžiu. Banko akcijos sesijos uždarymo metu kainavo 0,53 lito ir jomis buvo sudaryta sandorių už 870 tūkst. litų. „Lifosos“ – 445 tūkst. litų.

„Ūkio banko“ akcijos kainos ir buhalterinės vertės santykis (P/Bv) nukrito jau žemiau 0,2, tai reiškia, kad akcijos yra realiai atpigusios daugiau nei 10 kartų. Tuo tarpu „Lifosos“ rinkos kapitalizacija jau pasiekė 400 mln. litų ir tai yra gerokai mažiau nei bendrovė uždirbo per paskutinius 9 mėnesius – apie 450 mln. litų grynojo pelno.

Toks rinkos įvertinimas yra reakcija į sumažėjusius pardavimų tempus bei kritusiais trąšų kainas bei baiminamasi pasikeitusių tendencijų, tačiau toks įvertinimas rodo, kad investuotojai visiškai nevertina bendrovės balanso vertės. Toks vertinimas gerokai prastesnis net už situaciją, kai prieš keletą metų bendrovė buvo ant bankroto ribos ir kapitalizuojant skolas perėjo į dabartinio pagrindinio akcininko Rusijos bendrovės „Eurochem“ rankas.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją