Trečiadienį JAV iždo sekretorius Paulson pranešė, kad 700 mlrd. dolerių finansų sektoriaus gelbėjimo plane atsisakyta supirkti skolos vertybinius padengtus nekilnojamu turtu. Vietoj to, vyriausybė toliau darys pinigines injekcijas finansų institucijoms.

Kaip ir visame pasaulyje daugiausiai nuvertėjo finansų sektoriaus bendrovių akcijos, pagrindiniame indekse didžiausiu kritimu išsiskyrė „Citigroup“, kurio akcijos prarado 10,7 proc. vertės. Tuo tarpu kiek mažiau kritusiame naftos sektoriuje didžiausią nuosmukį demonstravo „ExxonMobil“ ir „Chevron“, kurios leidosi atitinkamai 5 ir 8,5 procento.

Trečiadienį Europos akcijų rinkų dalyviai nuogąstaudami dėl prastų bankų rezultatų bei smunkančios naftos kainos žemyn leido ir pagrindinių indeksų reikšmes. Pagrindinis Europos indeksas „FTSEurofirst“ krito 3,4 procento.

Londono „FTSE 100“ nusmuko 1,5 proc., kai Frankfurto „DAX“ ir Paryžiaus „CAC 40“ nuvertėjo atitinkamai 3 ir 3,1 procento.

Tarp finansų sektoriaus išsiskyrė Šveicarijos bankas „Credit Suisse“, kurio akcijos dėl kalbu apie didelius nuostolius nusileido 8,8 procento. Banko atstovai komentuoti atsisakė. Priminsime, kad šveicarų „Credit Suisse“ po ilgų derybų ir atrankos pasirinko„Ūkio banką“ teikti investicines banko paslaugas Lietuvoje.

Tuo tarpu kiti, britų „Barclays“, „Standard Chartered“, vokiečių „Deutsche Bank“ bei prancūzų „Societe General“ leidosi tarp 5,2 – 7,5 procento.

Naftos kainai toliau smunkant iki 55 dolerių už barelį ribos kenčia naftos kompanijų akcijos, „Royal Dutch“, „BP“ ir „Total“ nusmuko tarp 1,5 ir 4,5 procento.

Didžiausias Vokietijos ir Europos energetikos ir dujų koncernas „E.ON“ per devynis šių metų mėnesius uždirbo 3,06 mlrd. eurų grynojo pelno, tai yra 42 proc. mažiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Tuo tarpu koncerno pardavimų pajamos per tris šių metų ketvirčius išaugo 22 proc. ir sudarė 60,46 mlrd. eurų, kai praėjusiais metais pardavimų pajamos siekė 49,41 mlrd. eurų.

Trečiadienį Azijos akcijų rinkos smuko jau antrą dieną iš eilės, investuotojai nerimauja dėl vis prastėjančių bendrovių rezultatų kas atspindi globalinės ekonomikos vystimosi lėtėjimą. Prie negąstavimų prisideda ir tolimesnis naftos kainos leidimasis iki 58 dolerių už barelį, tai yra iki 20 mėnesių žemumu. Dabartinėje kainoje matomai atsispindi nekokie investuotojų lūkesčiai dėl paklausos ateityje.

Pagrindinis Japonijos indeksas „NIKKEI 225“ nusmuko 1,3 proc., kai Honkongo „Hang Seng Composite“ su Pietų Korėjos „Kospi“ leidosi atitinkamai 0,5 ir 0,4 procento. Vienintelis Kinijos „Shanghai Composite“ indeksas sugebėjo pasistiebti 0,8 procento. Pastarosios rinkos dalyviai greičiausiai nudžiugo dėl išaugusio šalies vidaus suvartojimo.

Kinijos mažmeninė prekyba spalio mėnesį lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu išaugo 22 proc., tai yra beveik didžiausias augimas nuo Didžiosios depresijos laikų. Atrodo, kad išaugęs šalies vidaus suvartojimas galėtų pagelbėti sušvelninti finansų krizės pasekmes. Per šių metų spalio mėnesį šalies mažmeninė prekyba sudarė 148 mlrd. dolerių. Šių metų rugsėjo mėnesį buvo fiksuotas 23,2 proc. augimas lyginant su praėjusių metų laikotarpiu.

Šių metų lapkričio 9 dieną Kinijos vyriausybė numatė 586 mlrd. dolerių paramą vidutinio būsto rinkai bei infrastruktūrai gerinti.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją