Didžiausią nuosmukį demonstravo finansų sektoriaus bendrovės, investuotojai nuleido vienų didžiausių JAV bankų „Goldman Sachs“ ir „Morgan Stanley“ akcijų kainą atitinkamai 8,45 ir 8,76 procento.

Europos akcijų rinkos savaitę pradėjo nežymiu pakilimu. Kinijai paruošus beveik 600 mlrd. dolerių ekonomikos stimuliacinį planą stiebėsi pagrindinių žaliavų kainos, todėl kaip buvo galima tikėtis, pagrindinius pasaulio indeksus aukštyn tempė žaliavų sektoriaus bendrovių akcijos.

Pagrindinis Europos indeksas „FTSEurofirst 300“ pasistiebė 0,9 proc., kai Londono „FTSE 100“ ir Frankfurto „DAX“ ūgtelėjo atitinkamai 0,89 ir 1,76 procento.

Didžiausias Europos bankas pagal kapitalizaciją „HSBC“ per devynis šių metų mėnesius patyrė 1,46 mlrd. dolerių nuostolių, tai yra beveik 3 kartus daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, kuomet buvo patirtas 498 mln. dolerių nuostolis. Investuotojams tokie rezultatai nebuvo priimtini ir nuleido banko akcijų vertę 1,5 procento.

Galimai dėl prastų „HSBC“ veiklos rezultatų kentėjo ir Europos bankų sektorius, kurio prancūzų „BNP Paribas“, britų „Standard Chartered“ ir „Royal Bank of Scotland“ akcijos leidosi tarp 4,2 - 4,7 procentų.

Azijos akcijų rinkos savaitę pradėjo ženkliu pakilimu. Greičiausiai teigiamai investuotojus įkvėpė savaitgali pasirodžiusi žinia, kad Kinijos vyriausybė parengė ekonomikos stimuliacinį planą.

Pagrindinis Japonijos indeksas „NIKKEI 225“ su Kinijos „Shanghai Composite“ augo atitinkamai 5,8 ir 7,3 proc., kai Pietų Korėjos „Kospi“ su Singapūro „Straits Times“ pasistiebė 1,6 ir 1,1 procento.

Sekmadienį Kinijos vyriausybė paskelbė, kad per artimiausius dvejus metus į šalies ekonomiką pasirengusi įlieti keturis trilijonus juanių (apie 570 mlrd. dolerių). Šiandienos skaičiavimais, tai sudaro maždaug 14,5 proc. šalies bendro vidaus produkto (BVP).

Kaip ir dauguma pasaulio žaliavų bendrovių, kylant žaliavų kainoms, brango ir metalo bendrovių akcijos, „BHP Billiton“ ir „Rio Tinto“ ūgtelėjo atitinkamai 7 ir 8 procentais.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją