Rinkoje aktyvesnių veiksmų ėmėsi vienas ar keli stambesni investuotojai prekiaujantys per vieną finansinį tarpininką, kurio dominavimas pirkėjų pusėje buvo daugiau nei akivaizdus. Suaktyvėję pirkėjai neleido pesimistiškai rinkai nugrimzti didesniu žingsniu ir buvo sukaupta pakankamai didelė apyvarta.

Tradiciškai paklausiausių akcijų sąrašas išliko nepakitęs. Investuotojai toliau akumuliuoja didesnius TEO, „Lifosos“ ir „Ūkio banko“ akcijų kiekius. TEO akcijos brango 0,68 proc. iki 1,48 lito, o apyvarta siekė net 3,26 mln. litų. Tuo tarpu, „Lifosos“ ir banko akcijų kaina krito atitinkamai 2,31 proc. iki 30,04 lito bei 1,69 proc. iki 1,16 lito, o apyvartos siekė 1,1 mln. litų ir 2,7 mln. litų.

Minėtų bendrovių akcijos išsiskiria itin patraukliu rinkos vertinimu bei vis dar stabiliais veiklos rezultatais, todėl natūraliai atrodo, kad investuotojai atėję į rinką atkreipia dėmesį būtent į šias pozicijas. Tuo labiau, kad per paskutinius metus šios pozicijos išlaiko didžiausią likvidumą rinkoje.

Trečiadienio prekybos sesija parodo, kad rinkai reikia nedidelių piniginių injekcijų, kad ji parodytų gyvybingumą, todėl galima spręsti, kad jei aplinkinėse rinkose situacija imtų taisytis, tada būtų galima laukti pagyvėjimo ir vietinėje rinkoje. Vilniaus biržą esamame kainų lygmenyje gali įsiūbuoti ir vietinis kapitalas, kuris laukia savo laiko. Kaipo jau anksčiau yra pastebėta, kad baimė nespėti į augimo taukinį yra nemažesnė nei baimė prarasti dalį lėšų, todėl rinkos inertiškumas galimas į abi puses. Žinoma, Baltijos regionas į pasaulinį atsitiesimą ateityje reaguos su vėlavimu ir tam tikru vangumu, nes regiono ekonominis ciklas prasilenkia su pasauliniu.

TEO akcijos ir toliau išlieka patrauklios dėka galimo aukšto dividendų pajamingumo už 2008 metus, iki kurių galo laukti liko ne tiek ir daug. Tuo pat metu „Lifosos“ akcijos išlaiko savo patrauklumą balanso stiprumu, kai visa rinkos akcijų kaina yra daugiau nei vieną kartą padengta bendrovės likvidžiu trumpalaikiu turtu jau įvertinus visus įsipareigojimus.

Tolimesnės rinkos nuotaikos turėtų priklausyti nuo to ar stambesni investuotojai išliks aktyvūs ir kokios nuotaikos bus transliuojamos iš aplinkinių rinkų. Galima pastebėti, kad po itin įtempto rugsėjo ir spalio mėnesio rinkose aistros po truputį rimsta, o mestos vyriausybių pastangos stabilizuoti situaciją ima veikti. Aplinką praskaidrina tai, kad atpigusios žaliavos ir sulėtėjusios ekonomikos nuo vyriausybių ir centrinių bankų pečių nuima infliacijos spaudimą. Pasaulinį toną transliuojančios ekonomikas vėl galima skatinti pigesniais pinigais nesibaiminant ištrūksiančios infliacijos – tai matome iš veiksmų ir ketinimų mažinti bazines palūkanų normas. Prie stabilumo prisideda ir jau paaiškėjęs faktas, kas bus naujas JAV prezidentas.

Žvelgiant į ateitį matosi, kad ekonomikų laukia išbandymai, tačiau investuotojai tuo pat metu gerai žino, kad akcijų kainos yra lūkesčių atspindys ir teigiamą tendencija rinkose atsiranda gerokai anksčiau nei konstatuojamas pačių ekonomikų tendencijos pasikeitimas. Tai buvo taikoma ir neigiamos meškų rinkos atėjimui, o dabar lūkesčiai dėl ateities lemia šiokį tokį stabilizavimąsi. Klausimas ar šitas stabilizavimasis bus tvarus parodys tik laikas ir ateityje skelbiamos naujienos.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją