Paskutiniu metu Vilniaus birža vadovaujasi tik užsienio rinkų indeksų pokyčiais. Jei didžiosios rinkos auga tai auga ir Vilniaus birža ir atvirkščiai. Europoje indeksų kilimas sustiprėjo antroje dienos pusėje ir Vilniaus rinka nesugebėjo pasistiebti. Bendrovių vertinimai išliek itin patrauklūs, tačiau kriziniame laikotarpyje mažai kam tai rūpi ir tik itin patrauklios ir likvidžios bendrovės sugeba pritraukti investuotojus, nes akcijų vertinimai jau peržengia bet kokius logiškumo principus.

Aktyviausiai prekiauta TEO akcijomis, kurių kaina pakilo vos vienu centu iki 1,41 lito, o apyvarta siekė net 2,459 mln. litų. Sesijos metu akcijų kaina svyravo 1,4 – 1,49 lito intervale.

Bendrovės akcijas parduoda vienas ar keli investiciniai fondai iš užsienio, kurie greičiausiai susidūrė su pinigų atitraukimu ir kaupia lėšas investuotojams pardavinėdami likvidžiausius vertybinius popierius. Didelė apyvarta rodo, kad paklausa šiame lygmenyje yra itin didelė ir ja paaiškinti gan paprasta, nes bendrovė gali išmokėti ir 15 proc. viršijančius dividendus.

Taip pat aktyviai buvo prekiauta „Ūkio banko“ ir „Lifosos“ akcijomis, kurių kainos augo atitinkamai 5,83 proc. iki 1,09 lito bei 3,36 proc. iki 29,25 lito, o apyvartos siekė 1,175 mln. litų ir 480 tūkst. litų.

„Ūkio banko“ akcijos pašoko nuo žemumų pasaulinėse rinkose vėl įgavus teigiamą pokytį bei banko akcijoms pasiekus vos trečdalį buhalterinės vertės įvertinimą. Tuo tarpu „Lifosos“ akcijomis yra prekiaujama gerokai žemiau tos vertės kiek vienai akcijai tenka likvidaus trumpalaikio turto. Bendrovės vertinimas artėja prie to skaičiaus kiek ji sugebės uždirbti per 2008 metus grynojo pelno. Nepaisant to svyravimai ir toliau išlieka dideli, nes ilgalaikiai investuotojai praktiškai nedalyvauja rinkoje likdami nuošalyje. „Trumpi“ pinigai verčia rinką būti itin inertiška.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją