Teigiamas nuotaikas užtikrina iki šiol skelbti geri bankų veiklos rezultatai, sekančių naujienų laukimas ir svarbiausia teigiamas fonas didžiosiose pasaulio rinkose, kur pirmadienį buvo fiksuotas sparčiausi Europos indeksų augimai per visą jų skaičiavimo istoriją. Taip rinkos reaguoja į patrauklias akcijų kainas ir į vyriausybių agresyvius veiksmus kovojant su ekonominiu nuosmukiu ir stabilizuojant finansų rinkas.

Indeksas OMX Vilnius kilo daugiau nei 7 proc. Investuotojai sudarė 2533 sandorius už 91,68 mln. litų. Net 26 bendrovių akcijos brango ir vos 4 – pigo. Akivaizdu, kad didelės apyvartos yra maitinamos naujų pinigų atėjimo. Rinkoms išlaikius teigiamą tendenciją gali sulaukti didesnių pirkėjų palaikymo, nes didelė dalis investuotojų vis dar laukia ir bijo išleisti grynuosius pinigus. Teigiamos tendencijos išsilaikymas užsienio rinkose gali juos paskatinti veikti. Žinoma nereikia pamiršti ir tokio faktoriaus, kad esant staigiems kainos augimams neatmestina galimybė ir pelnų fiksavimo, nes šoktelėjimai yra itin stiprūs ir tokią galimybę sukuria gan paprastai.

Aktyviausiai prekiauta „Lifosos“ ir TEO akcijomis, kurių kainos atitinkamai kilo 11,11 proc. iki 36 litų bei 6,21 proc. iki 1,88 lito, o apyvartos sudarė 2,751 mln. litų ir 2,288 mln. litų. Abi bendrovės jau artimiausiu metu turėtų paskelbti naujienų apie trečio ketvirčio veiklos rezultatus. Tikėtina, kad rezultatai bus geri ir tai gali bent jau leisti kainoms išlikti stabilioms. Šios bendrovės pasižymi atsparumu Baltijos šalių ekonominiams ciklams.

Taip pat itin aktyviai prekiautabankinio sektoriaus atstovų akcijomis. „Snoro“, „Ūkio banko“ ir „Šiaulių banko“ akcijos brango maksimaliai leistinu žingsnu ~ 15 proc., o pasiūla nesugebėjo patenkinti visų norinčių įsigyti akcijų. Paskelbti veiklos rezultatai ir padidintas indėlių draudimas sumažino spekuliacijų dėl bankų ateities spaudimą, kas akimirksniu leido bankams padidinti savo kapitalizacijas iki 50 proc. per itin trumpą laiką.

Tai yra puikus įrodymas, kad rinkos pakeitusios savo kryptį yra linkusios atsigauti greitai. Tačiau šioje vietoje vėl atsiranda pelnų fiksavimo rizika, nes investuotojai staigius pokyčius dažnai vertina kaip neilgalaikius, o ir reikia prisiminti, kad krizė finansų rinkose dar nesibaigė ir visada yra rizika sulaukti stipresnių neigiamų naujienų, kas gali lemti ir stipresnius kritimus. Džiugu tai, kad rinkos apčiuopia dugną ir tai vilioja kapitalą ateiti, kas veda į situacijos stabilizavimąsi ilguoju periodu. Tuo tarpu trumpas laiko tarpas dar gali pateikti „viražų“.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją