Penktadienį vakare JAV priėmus sprendimą skirti 700 mlrd. JAV dolerių kapitalo rinkos gaivinimo planą buvo tikimasi pagyvėjimo ir geresnių nuotaikų, tačiau pirmadienis šiuos lūkesčius sutrynę į miltus kai daugelis indeksų pasirito gerokai daugiau nei 5 proc. žemyn. Paskui kapitalo rinkas nusirito naftos ir kitų žaliavų kainos, kas alternatyvą pasirenkant investicinius instrumentus sumažino iki minimumo.

Žaliavos prarado savo žavesį ginantis nuo akcijų kainos kritimo, nekilnojamas turtas jau senai yra tarp „atstumtųjų“, akcijos toliau ritasi žemyn dėl baimių, kad ekonomikos nuosmukis visa jėga smogs Europai, o įmonių obligacijos taip pat jau nėra vertinamos dėl rizikos, kad pačios jas išleidusios įmonės gali susidurti su problemomis. Pirmadienis pasižymėjo tuo, kad pasauliniu mastu ženkliai išaugo Valstybinių obligacijų paklausa, kur didelė masė pinigų patraukė perlaukti panikos priepuolius rinkose. Pastarasis rinkoje išties buvo didelis, nes bet kokie skaičiavimai ar vertinimai jau nebeveikia, nes investuotojai stipriai sumažino apetitą rizikai.

Vilniaus biržoje tradiciškai aktyviausiai prekiauta TEO LT, AB (TEO1L) ir „Ūkio banko“ (UKB1L) akcijomis, kurių kaina krito atitinkamai 3,76 proc. iki 1,79 lito bei 14,74 proc. iki 1,33 lito, o apyvartos siekė 1,475 mln. litų ir 1,132 mln. litų.

TEO akcijos, kaip ir buvo galima tikėtis, nors ir krito ženkliai, tačiau išsilaikė prieš panikuojančius investuotojus stipriai geriau nei likusi rinka. Bent šioje pozicijoje buvo galima įžvelgti kažkokią logiškumo ir investavimo logikos buvimą. Gali būti, kad telekomunikacijų bendrovę gelbsti tai, kad ši pozicija iš principo nebuvo mėgstama agresyvesnių smulkių investuotojų, kurie paskutinėmis dienomis sugeba sukurti „aistringas“ situacijas biržoje. Investiciniai fondai ir stambesni investuotojai vis tik santūriau vertina situaciją ir tai iliustruoja TEO pozicija.

TEO verslas atrodo stabilus, balansas yra pertekęs grynaisiais pinigais ir stambieji investuotojai neturėdami galimybės uždirbti iš akcijos svyravimo mielai pasirenka stebėtojo vaidmenį dividendų už 2008 metus belaukiant. Pastarųjų pajamingumas gali gerokai viršyti 10 proc. kartelę.

Visiškai priešinga situacija yra stebima finansų sektoriuje, kur bankai buvo mėgstami agresyvių investuotojų. Neigiamų pokyčių priešakyje atsirado „Invalda“ ir „Ūkio bankas“. Pastarųjų bendrovių akcijos patiria didelį spaudimą dėl smulkiųjų investuotojų, kurie nevengia operuoti skolintomis lėšomis, veiksmų. Gali būti kad keli mėginimai apčiuopti dugną su skolintomis lėšomis šioms pozicijoms padarė „meškos paslaugą“, nes dabar jos pasižymi perteklinę pasiūla.

Galima atkreipti dėmesį į tai, kad „Ūkio bankas“ šiandien dienai yra vertinamas mažiau nei pusė banko buhalterinės vertės. Toks įvertinimas itin patrauklus investuotojams netikintiems globalios sisteminės griūties. Tuo labiau kad bankas iki šiol dirbo pelningai ir vykdė planus bei pačiu laiku pardavė Maskvoje valdytą nekilnojamą turtą. Sprendžiant iš esamos tendencijos ir santykinių rodiklių galima pasakyti, kad viskas priklausys nuo skelbiamų trijų ketvirčių veiklos rezultatų, kurie turėtų parodyti tendenciją banko balanse.

Taip pat galima atkreipti dėmesį, kad banko akcijos per du mėnesius atpigo lygiai du kartus. Tai rodo, kad investuotojų siekiai paskutiniu metu pasitraukti iš pozicijos yra atliekami bet kokia kaina.

Tuo tarpu „Invaldos“ pozicija pirmadienį susidūrė su situacija, kai minimaliai leistina akcijų kaina buvo parduodamos akcijos, tačiau pirkėjų nebuvo matyti. Investicinė ir finansinės veiklos šiuo metu pereina į juodąjį sąrašą ir tai iliustruoja akcijų kainų pokyčiai.

Per paskutinius du mėnesius „Invaldos“ akcijų kaina krito 60 proc. nepaisant to, kad visos krizės laikotarpiu bendrovė rodė gan stiprų imunitetą investuotojų nuotaikoms. Gali būti, kad čia stipriai veikia atpirkimo sandoriai ir pasikeitęs investuotojų vertinimas dėl perspektyvų finansų, baldų ir nekilnojamo verslo srityje. Taip pat įvertinama, kad jei būtų vykdomas farmacijos verslo pardavimas tai gauta kaina ko gero ženkliai skirtųsi nuo tos, kuri galėjo būti prieš 6 – 12 mėnesių.

Galima pastebėti, kad banko akcijos pigo maksimaliai kiek leido dienos kainos kitimo ribos. Beje toks pokytis buvo nevienintelis biržoje. Maksimaliai pigo „Alitos“ (ALT1L), „Dvarčionių keramikos“ (DKR1L), „Invaldos“ (IVL1L), „Lifosos“ (LFO1L), „Panevėžio statybos tresto“ (PTR1L), „Snaigės“ (SNG1L) ir „Snoro“ (SRS1L). Iš viso 8 bendrovių akcijos pigos maksimaliai kiek leido dienos ribos – beveik 15 proc., kas ir lėmė staigų indekso kritimą.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją