Didžiausių finansų sektoriaus lyderių akcijos brango, „JP Morgan“ augo 11 proc., kai „Bank of America“ ir „Citigroup“ akcijos pasistiebė atitinkamai 6,78 ir 3,81 procento. Tuo tarpu, tarp daugiausiai kritusių bankų išsiskyrė „Wachovia“ ir „National City“, kurių akcijos nuvertėjo atitinkamai 27,01 ir 25,65 procento.

Kaip penktadienį paaiškėjo, buvęs ir dabar bankrutuojantis investicinis bankas „Lehman Brothers“ liko daugiausiai skolingas vienam didžiausiam JAV bankui „JP Morgan“. Skola siekia 23 mlrd. dolerių, tai yra tokiai sumai šiandien Manheteno bankroto teismas sulaukė ieškinio.

Tarp bankų pateikusių paraiškas Manheteno bankroto teismui yra Lietuvoje veikiantys Skandinavijos bankai „Swedbank“ ir „Danske bank“, kuriems bankrutuojantis bankas skolingas atitinkamai 1,35 ir 0,8 mlrd. dolerių.

Penktadienį, dienraštyje „Lietuvos rytas“ interviu su „Swedbank” prezidentu ir valdybos pirmininku J.Lidenu buvo rašoma, kad „Swedbank“ rizikuoja tik 202 milijonų Švedijos kronų suma ir tai labai menka banko kapitalo dalis – vos kelios 1 procento šimtosios. Pagal šiandieninį 0,3571 lito už Švedijos kroną kursą minėta suma sudarytų apie 72 mln. litų arba apie 30,8 mln. dolerių.

Penktadienį Europos akcijų rinkas nemaloniai nustebino finansų sektoriaus lyderiai. Pasirodžius naujienoms, kad didžiausias Belgijos bankas „Fortis“ susidūrė su likvidumo problemomis, dauguma bankų akcijų leidosi.

Pagrindinis Europos indeksas „FTSEurofirst 300“ vedamas bankų bei žaliavų sektorių nusmuko 1,8 procento. Birtų „Royal Bank of Scotland“, šveicarų „Credit Suisse“ ir prancūzų „Credit Agricole“ prarado 5,7 – 6,6 proc. vertės.

Penktadienį belaukiant JAV 700 mlrd. dolerių finansų sektoriaus gelbėjimo plano patvirtinimo, Azijos akcijų rinkos užsidarė neigiame lygmenyje. Tačiau užsidarius biržoms paaiškėjo, kad gelbėjimo plano nepatvirtino respublikonų nariai, toliau inicijuodami alternatyvių sprendimų ieškojimą.

Japonijos „Nikkei 225 Average“ ir Kinijos „Shanghai Composite“ indeksai nusmuko atitinkamai 0,94 ir 0,16 proc., kai Pietų Korėjos „KOSPI“ ir Singapūro „Straits Times“ indeksai nuvertėjo 1,68 ir 1,55 procento.

Pasirodžius gandams, kad Belgijos „Fortis“ bankas turi likvidumo problemų, antro didžiausio Kinijos draudėjo „Ping An Insurance“ akcijos nuvertėjo 9,7 proc., kadangi pastaroji bendrovė turi 5 proc. akcijų paketą belgų bendrovėje.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją