Pagrindinis „Dow Jones Industrial Average“ indeksas nusirito 373 punktais arba 3,3 proc., kai „S&P 500“ ir „Nasdaq“ nuvertėjo atitinkamai 3,8 ir 4,2 procento.


Naftos kaina užkilo net 16,37 dolerio arba 16 proc. iki 120,92 dolerio už barelį, tačiau vėliau nusileido iki 109 dolerių už barelį kainos lygio.



Beveik visų didžiųjų finansų sektoriaus bankų akcijos krito, tačiau mažiausią nuosmukį demostravo „Morgan Stanley“ akcijos, kurios nuvertėjo tik 0,44 procento. Matomai investuotojai teigimai įvertino Japonijos finansų milžino „Mitsubishi UFJ Financial Group“ ketinimus nupirkti 10-20 proc. JAV banko akcijų.

Pirmadienį, dėl JAV vyriausybės finansų sektoriaus gelbėjimo plano kilusių abejonių, Europos akcijos nusmuko virš vieno procento. Pagrindinis Europos indeksas „FTSEurofirst 300“ leidosi 2,1 procento. Londono „FTSE 100“ ir Frankfurto „DAX“ krito atitinkamai 1,41 ir 1,32 proc., o Paryžiaus „CAC 40“ nuvertėjo 2,34 procento.

Kaip įprasta, didžiausią įtaką indeksų kritimui davė finansų sektoriaus nuosmukis, kurio britų „HSBC“ ir prancūzų „Societe Generale“ bankų akcijos nusirito atitinkamai 5,8 ir 3,6 procento.

Naftos kainai užkilus iki beveik 110 dolerių už barelį ribos, automobilių gamintojų „BMW“ ir „Peogeot“ akcijos pigo atitinkamai 3,7 ir 5 procento.

Pirmadienį Azijos akcijų rinkose išliko optimizmo nuotaikos, tačiau investuotojai nebuvo linkę skubėti įsigyti smarkiai atpigusių bendrovių akcijų, mat JAV vyriausybės planas gelbėti finansų sektorių dar nelabai konkretus ir aiškus.

Japonijos „Nikkei 225 Average“ ir Pietų Korėjos „KOSPI“ indeksai paaugo atitinkamai 1,42 ir 0,31 proc., kai Kinijos „Shanghai Composite“ šoktelėjo net 7,77 procento.

Pranešus, kad Japonijos didžiausia brokerio bendrovė „Nomura Holdings“ ketina įsigyti bankrutuojančio JAV investicinio banko „Lehman Brothers“ Azijos aktyvus, „Nomura Holdings“ akcijos šoktelėjo daugiau nei 9 procentais.

Nepaisant Kinijos pieno perdirbėjo „China Milk Products“ patikinimo, kad jų produktai yra saugūs ir sveikatai nekenkia, bendrovės akcijos nusmuko 4,4 procento.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją