Pagrindiniai „Dow Jones Industrial Average“ ir „Nasdaq“ indeksai nučiuožė žemyn atitinkamai 4,06 ir 4,53 proc., kai „S&P 500“ nuvertėjo 4,71 procento. „Dow“ indeksas jau pasiekė 2005 metų lapkričio mėnesio vertės lygį.

Tarp bankų kitu pardavėju taikiniu tapo vienas didžiausių JAV investicinių bankų „Morgan Stanley“, jo akcijos nuvertėjo 24,22 proc. iki 5 metų žemiausio taško. Šis bankas paskelbė ketinantis parduoti dali savo akcijų ir dabar ieško pirkėjo.

Naftos kaina vakar gana ženkliai judėjo į viršų ir pasiekė 96,12 dolerių už barelį ribą, tačiau naftos kompanijų akcijos judėjo priešinga kryptimi. „ExxonMobil“ ir „Chevron“ akcijos atpigo atitinkamai 1,5 ir 2,21 procento.

Trečiadienį Europos akcijų rinkų investuotojai išliko neramūs dėl finansų sektoriaus likimo ir toliau atsitraukinėjo iš bankų pozicijų. Pagrindinis Europos „FTSEurofirst 300“ nusmuko 2 proc. ir dabar siekia 2005 metų gegužės mėnesio lygį.

Labiausiai žemyn Euro indeksą tempė britų „HSBC“, „Royal Bank of Scotland“ ir ispanų „Banco Santander“, kurių akcijos krito 4,6-10,4 procento. Didžiausias Britanijos paskolų davėjo „HBOS“ akcijos nevertėjo net 19 proc., mat pasklido kalbos, kad jo konkurentas „Lloyds TSB“ ketina perimti „HBOS“.

Trečiadienį Azijos akcijų rinkos prekyba baigė įvairiomis nuotaikomis. Pagrindinis Japonijos „Nikkei 225 Average“ ir Pietų Korėjos „KOSPI“ indeksai pasistiebė atitinkamai 1,21 ir 2,7 proc., tuo tarpu Honkongo „Hang Seng Composite“ ir Kinijos „Shanghai Composite“ nusirito atitinkamai 3,69 ir 2,9 procento.

Po JAV vyriausybės didžiausios draudimo bendrovės „AIG“ 79,9 proc. akcijų paketo perėmimo, investuotojai šiek tiek atsikvėpė. Tačiau pastaruoju metu pradeda aiškėti kiek kuris pasaulio bankas buvo investavęs į bankrutuojančio „Lehman Brothers“ skolos vertybinius popierius. Todėl artimiausiu metu analitikai drąsaus grįžimo prie finansų sektoriaus neprognozuoja.

Šiandien paaiškėjo, kad 6-tas pagal turtą Kinijos „China Merchants Bank“ bankas investavo 70 mln. dolerių į bankrutuojančio „Lehman Brothers“ skolos vertybinius popierius, todėl šio banko akcijos toliau krito 7,73 procento.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją