Rusijos centrinis bankas trečiadienį paskelbė sąrašą priemonių, kurių ėmėsi, kad išspręstų likvidumo krizę. Bankas sumažino komerciniams bankams suteikiamų paskolų palūkanas, taip pat sumažino komerciniams bankams privalomų atsargų dydį.

Pastaroji priemonė tikrai bus jaučiama. Pavyzdžiui, anksčiau bankai turėjo formuoti 8,5 proc. rezervą, o dabar ši rodiklis sieks tik 4,5 proc.

Tuo tarpu Rusijos finansų ministerija šalies bankams paskolins iki 350 mlrd. rublių, siekdama padidinti Rusijos bankų sistemos likvidumą.

Be to, Finansų ministerija ateinančią savaitę surengs specialų aukcioną, kurio metu suteiks paskolų laikotarpiui iki trijų mėnesių. Anksčiau analogiškuose aukcionuose paskolos buvo išduodamos maksimaliam penkių savaičių laikotarpiui.

Remiantis naujosiomis taisyklėmis, aukcione galės dalyvauti tik trys bankai - "Sberbank", VTB ir "Gazprombank". Šie bankai, pirma, yra kontroliuojami valstybės, antra, yra laikomi patikimiausiais.

Likvidumo krizė Rusijoje kilo šių metų rugpjūtį, o gilėti ji pradėjo rugsėjį. Krizė kilo dėl užsienio kapitalo nutekėjimo, taip pat dėl padėties pasaulio finansų rinkoje. Likvidumo krizė sukėlė griūtį Rusijos akcijų rinkoje, nes siekdami gauti pinigų bankai pradėjo pardavinėti akcijas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją