Amerikos banko „Lehman Brothers“ žlugimo atgarsiai pasiekė ir Europą. Čia didžiosios akcijų biržos vėl smuktelėjo. Tačiau ekonomikos ekspertai sako, kad situacijos Europoje kol kas neverta dramatizuoti, nepaisant to, kad ji blogiausia per kelis pastaruosius dešimtmečius. Anot jų, vadinamasis domino efektas Europai negresia.

„Žinoma, buvo šioks toks sukrėtimas, tačiau pasaulio rinkos yra reliatyviai stabilios. Nepaisant blogų naujienų iš Jungtinių Valstijų, tai leidžia jaustis ramiai“, – sako ekonomikos ekspertas Oliveris Rothas.

Azijos akcijų rinkose – taip pat smukimas. Japonijos biržos rezultatai – blogiausi per trejus metus. Antradienį „Lehman Brothers“ filialas šioje šalyje taip pat pranešė apie bankrotą. Tačiau vyriausybė teigia, kad bent kol kas didesnės įtakos ekonomikai tai neturės.

„Tačiau jei žiūrėtume į ateities perspektyvas, gali būti, kad Jungtinių Valstijų ekonomika turės neigiamą įtaką mūsų šalies ūkiui“, – mano Japonijos vyriausybės atstovas Nobutaka Machimura.

Krizės atgarsiai pasiekė ir Rusiją, pagrindinis rinkos indeksas krito dešimčia procentų. Griūtis pasaulinėse rinkose sudrebino ir Lietuvos biržą. Per porą dienų bendra jos akcijų vertė smuko daugiau nei 800 milijonų litų.