Rinkų dalyviai rimtai sunerimo dėl didžiausios pasaulyje draudimo bendrovės „AIG“ likimo, kadangi kompanija į vyriausybės gelbėjimas „Fannie Mae“ ir „Freddie Mac“ suinvestavo 0,5 mlrd. dolerių. Artimiausiu metų draudimo bendrovė ketina didinti įstatinį kapitalą. Vakar bendrovės akcijos nusmuko 60,79 proc., o nuo metų pradžios – 80 procentų.

Pirmadienį Europos akcijų rinkos po JAV investicinio banko „Lehman Brothers“ bankroto paskelbimo nusirito žemyn. Pagrindinis „FTSEurofirst 300“ indeksas nusmuko 3,7 proc. iki liepos 16 dienos žemumų.

Vedami bankų sektoriaus Londono „FTSE“ ir Paryžiaus „CAC 40“ leidosi atitinkamai 3,92 ir 3,78 proc., kai Frankfurto „DAX“ prarado 2,74 proc. vertės.

Pagrindinių Europos „UBS”, „Royal Bank of Scotland“, „HBOS“, „Societe Generole“ ir „Deutsche Bank“ bankų akcijos pigo tarp 7 ir 19 procentų.

Toliau įsivažiavus naftos kainos kritimui, kuri jau priartėjo prie 90 dolerių už barelį ribos, žemyn čiuožė ir naftos kompanijų akcijų kursai, „Total“ ir „Royal Dutch Shell“ nuvertėjo atitinkamai 5 ir 4,4 procento.

Ketvirto pagal dydį JAV investicinio banko „Lehman Brothers“ bankrotas sukėlė masinę paniką pasaulio bankų sektoriuje. Ne išimtis ir Azijos akcijų rinkos, tiesa šiandien dėl atostogų nedirbo pagrindinės Japonijos, Honkongo, Kinijos ir Pietų Korėjos biržos.

Australijos „ASX 200“ ir Singapūro „Straits Times“ indeksai vedami bankų sektoriaus nusirito atitinkamai 1,76 ir 3,57 proc., kai Taivanio bendrovių akcijos nuvertėjo daugiau nei 4 proc. iki 2005 metų lapkričio mėnesio žemumų.

Pirmadienį didžiausių Azijos bankų, kaip ir visame pasaulyje, akcijos prarado daugiau nei 10 proc. vertės, kurios paprastai prie normalių ekonominių sąlygų tiek pabrangsta per metus.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją