Analitikai sako, kas investuotojai pradėjo mažinti pozicijų skaičių užjūrio akcijų ir obligacijų rinkose ir pradėjo investuoti savo šalyje, o tai padėjo pakilti doleriui.

Dolerio kursui jau neturi įtakos naujienos apie „Lehman Brothers“, ketvirtą pagal dydį JAV investicinį banką, kuris trečiąjį ketvirtį patyrė nuostolius ir gali nepajėgti surinkti naujo kapitalo.

Dolerio indeksas, matuojantis valiutos vertę šešių pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu, aukščiausiai pakilo iki 79,976, tai aukščiausias jo lygis nuo 2007-ųjų rugsėjo.

Doleris pakilo eurui nusmukus iki 11 mėnesių 1,4013 dol. žemumos. Euras smuko nusmukus žaliavinės naftos kainoms ir sustiprėjus nerimui, kad ekonominis augimas euro zonoje gali sulėtėti labiau nei buvo tikėtasi.

Bendroji Europos valiuta nusmuko 0,7 proc. iki 1,4037 dol.

Trečiadienį Europos Komisija sumažino 2008 metų eurozonos augimo prognozę nuo 1,7 proc. iki 1,3 proc. Britanijos augimo prognozės buvo sumažintos nuo 1,7 proc. iki 1,1 proc.

Analitikai sako, kad nepaisant liūdnų augimo prognozių, nepanašu, kad greitu laiku Europos centrinis bankas sumažins bazinę palūkanų normą, tuo tarpu Federalinio rezervų banko palūkanų normos sumažinimas padėjo JAV ekonomikai pasukti atsigavimo keliu.

Smunkančios naftos kainos taip pat prisidėjo prie dolerio atsigavimo proceso. JAV žaliavinės naftos ateities kontraktų kainos pasiekė naują penkių mėnesių žemumą nusmukusios iki 101,36 dol.

Jenos atžvilgiu doleris pakilo 0,9 proc. iki 107,80 jenos, o Šveicarijos franko atžvilgiu doleris sustiprėjo 0,7 proc. iki 1,1340 franko.

Šaltinis
Šias finansų rinkos naujienas bendradarbiaudami su "Reuters" rengia UAB “Admiral Markets”, www.forextrade.lt (tel. 8-5-210-4841).
naujienos
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją