Investuotojų entuziazmas dėl Vašingtono sprendimo gelbėti paskolų milžines „Fannie Mae“ ir „Freddie Mac“ išblėso, mat yra prielaidų, kad ši pagalba realiai neišspręs didžiųjų finansų ir nekilnojamo turto problemų. Rinkos dalyviai spėlioja, kad galbūt JAV vyriausybei jau neliko priemonių atitolinti recesiją.


Vieno didžiausių pasaulyje investicinio banko „Lehman Brothers“ akcijos nusileido 6,36 proc. ir pasiekė žemiausią dešimtmečio kainos lygį – 7,79 dolerio.


Antradienį Europos akcijų rinkos koregavosi žemyn. Krentant žaliavų kainoms, tarp kurių, naftos kaina priartėjo 100 dolerių už barelį ribos, naftos ir metalurgijos sektoriuose buvo juntamas ypač didelis spaudimas iš pardavėjų pusės.


Europos bendrovių „FTSEurofirst 300“ indeksas, po pirmadienio 3,3 proc. prieaugio, nusmuko 0,6 procento. Nuo metų pradžios šis indeksas nuvertėjo apie 23 procentus.


Visgi, kitaip nei Azijos rinkose, Europinis bankų sektorius išlaikė kilimą ir britų „Barclays“ su vokiečių „Deutsche Bank“ bankų akcijos pabrango apie 3 proc., kai prancūzų „Societe Generale“ ūgtelėjo 2,5 procento.


Azijos akcijų rinkos pažvelgusios giliau į JAV vyriausybės paskolų bendrovių „Fannie Mae“ ir „Freddie Mac“ perėmimą, kad galimai finansų krizė tuo nepasibaigs, realiai įvertino esamą padėtį korekcija. Japonijos, Pietų Korėjos ir Australijos akcijų rinkos nusmuko daugiau nei 1 procentu.


Japonijos „Nikkei 225 Average“ ir Singapūro „Straits Times“ nusileido atitinkamai 1,77 ir 0,8 proc., kai Šanchajaus „Shanghai Composite“ po vakarykščio kritimo atsitiesė 0,11 procento.


Kai Japonijos finansų sektorius su vienų didžiausių šalies bankų „Mitsubishi UFJ Financial Group“ koregavosi žemyn, finansų bendrovės „Acom“ akcijos toliau stiebėsi daugiau nei 13 procentų. Pastarasis bankas paskelbė, kad ketina padidinti turimą bendrovės akcijų paketą nuo 16 iki 40 procentų.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją