Tokijo „Nikkei 225 Average“ indeksas antradienį nusileido 1,75 proc. ir pasiekė penkerių metų žemumas. Naftos kainai nusileidus žemiau 110 dolerių už barelį, labiausiai pigo energetikos kompanijų akcijų kursai.


Seulo biržoje „Kospi“ indeksas nusileido 0,52 proc. ir pasiekė 18 mėnesių žemumas. Biržoje užsienio investuotojai ir toliau traukėsi už rinkos. Daugumos finansinio sektoriaus bendrovių akcijos judėjo žemyn, po to kai valstybinis bankas „KDB“ patvirtino apie derybas su JAV investiciniu banku „Lehman Brothers“.


Honkongo biržos indeksas „Hang Seng“ antradienį paaugo 0,7 proc., o Kinijos „Shanghai Composite“ nusileido 0,9 procento.


JAV akcijų rinka antradienį smuktelėjo žemyn. Nors prekybos pradžioje trumpalaikį ralį ir iššaukė naftos kainos kritimas, tačiau vėliau technologijų kompanijos nusmukdė indeksus žemyn.


„Dow Jones Industrial Average“ indeksas antradienį nusileido 0,23 proc., „Standart&Poor 500“ indeksas krito 0,41 proc., o „Nasdaq Composite“ indeksas smuktelėjo 0,77 procento.


Naftos kaina vakar nusileido 5,75 doleriais iki 109,71 dolerio už barelį. po tokio naftos kritimo, doleris pasiekė dviejų metų aukštumas prieš eurą. Kai kurie analitikai jau pradėjo kalbėti, kad naftos kaina greitu metu gali nusiristi iki žemiau 100 dolerių už barelį ribos.


Didžiąją vakarykštės prekybos dalį naftos kompanijos buvo vienintelės kritusios žemyn. Prekybos pabaigoje „Chevron“ akcijos buvo atpigę 3,51 proc., „Alcoa“ – 5,2 proc., o „Exxon Mobil“ – 3,36 procento. Tuo tarpu programinės įrangos gamintojos „Microsoft“ akcijos pigo 0,7 proc., „Intel“ – 1,27 proc., o „Apple“ – 1,97 procento.


Europos akcijų rinkos antradienio prekybą užbaigė nusidažiusios žalia spalva. Sumažėjusi naftos kaina sumažino rinkos dalyvių nerimą dėl infliacijos, o taip pat pastūmėjo bankinį bei draudimo sektorių į viršų.


Londono „FTSE 100“ indeksas antradienį pakilo 0,32 proc., Paryžiaus „CAC 40“ indeksas pasistiebė 1,5 proc., o Frankfurto „DAX“ indeksas fiksavo 1,51 proc. augimą. Visos Europos indeksas „FTSEurofirst 300“ indeksas ūgtelėjo 0,9 procento.


Banko „BNP Paribas“ akcijos pabrango 4 proc., „Credit Agricole“ – 4 proc., „Dexia“ – 3,6 proc., o „Fortis“ akcijų kursas ūgtelėjo 4 procentais.


Draudimo sektoriaus bendrovės antradienį taip pat nusidažė žaliai. „Axa“ akcijos pabrango 7,2 proc., „Aegon“ – 4,5 proc., o „Aviva“ – 3,3 procento.


Tuo tarpu atpigus naftai bei kitoms žaliavoms, šio sektoriaus bendrovių akcijų kursai fiksavo neigiamus pokyčius.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją