Nerimo dėl pasaulio ekonomikos nesumažino ir Tarptautinio valiutos fondo ataskaita bei bendrojo vidaus produkto augimo prognozių sumažinimas.

Tokijo „Nikkei 225 average“ indeksas antradienį nukrito 0,78 proc., Seulo „Kospi“ indeksas smuktelėjo 0,8 proc., Australijos „S&P/ASX 200“ indeksas fiksavo 0,15 proc. nuosmukį, Honkongo „Hang Seng“ indeksas nusileido 0,23 proc., o Kinijos „Shanghai Composite“ indeksas nukrito 2,6 proc. žemyn.


Japonijos banko „Mitsubishi UFJ Financial Group“ akcijos atpigo 1,3 proc., o Australijos trečiosios pagal draudimo kompanijos akcijos pigo 3,4 procento.


Visos Azijos indeksas „MSCI Asia Pacific“ indeksas antradienį prarado 1,1 proc. savo vertės. Nuo metų pradžios indeksas jau yra nukritęs 22 procentais.


Europos akcijų rinkose antradienį vyravo permainingos nuotaikos, o pagrindinių biržų indeksai pasuko skirtingomis kryptimis. Iki pietų biržas žemyn traukė pinganti nafta bei kitos žaliavos.


Akcijų rinkas taip pat neigiamai paveikė ir Vokietijos Ifo verslo sentimentų indekso paskelbimas, kuris buvo žemiausias per tris pastaruosius metus.


Naftos kompanijų „BP“, „Royal Dutch Shell“, „Tullow Oil“ bei „BG Group“ akcijos pigo 2,3-3,2 proc. intervale. Tuo tarpu kasybos bendrovių „Xstrata“ bei „Anglo American“ akcijos pigo po daugiau kaip 4 proc., o „BHP Billiton“ – 3,9 procento.


Londono „FTSE 100“ indeksas antradienį nusileido 0,63 proc., tuo tarpu Paryžiaus „CAC 40“ bei Frankfurto „DAX“ ūgtelėjo atitinkamai 0,29 ir 0,69 procento.


Biržose ir toliau pardavėjų buvo spaudžiamas finansinis sektorius. Banko „Lloyds TSB“ akcijos atpigo 3,7 proc., „Royal Bank of Scotland“ – 3,4 proc., „Standart Chartered“ – 2,4 proc., o „Bank of Ireland“ – 2,5 procento.


JAV akcijų rinkoje antradienį nebuvo didelių permainų. Pagrindiniai indeksai tik nežymiai pajudėjo iš savo vietų. „Dow Jones Industrial Average“ indeksas antradienį pakilo 0,2 proc., „Standart&Poor 500“ indeksas ūgtelėjo 0,4 proc., tuo tarpu „Nasdaq Composite“ fiksavo 0,2 proc. nuosmukį. Dienos apyvarta nebuvo didelė, per dieną buvo perleista 841 mln. akcijų – dvigubai mažiau nei įprasta.


Naftos kaina antradienį toliau po truputį kopė į viršų ir pasiekė 116,27 dolerių už barelį kainą. Tuo tarpu doleris prieš eurą pabrango iki 6 mėnesių aukštumų. Tokį euro kritimą paskatino Vokietijoje paskelbtas verslo pasitikėjimo indeksas, kuris nukrito iki 3 metų žemumų.


Investicinio banko „Lehman Brothers“ akcijos vakar pabrango 4,31 procentu. Rinkoje toliau nesiliauja spekuliacijos dėl banko ateities bei galimo jo perėmėjo.


Kitų dviejų finansinių institucijų, kurios kelia didelį investuotojų susidomėjimą, „Fannie Mae“ bei „Freddie Mac“ akcijos pabrango atitinkamai 8,29 proc. bei 20,67 procento. rinkoje pasigirdo gandai, kad galbūt bendrovėms pavyks išgyventi be vyriausybės įsikišimo.


Naftos kainai kylant į viršų brango ir naftos kompanijų akcijos. „Exxon Mobil“ akcijos pabrango 1,58 proc. ir tai buvo didžiausias kilimas į viršų.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją