Naftos kainai nusileidus iki 3 mėnesių žemumų, tai yra peržengus 118 dolerių už barelį ribą, avialinijų bendrovių akcijos šovė į viršų. Pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ akcijos pabrango 11 proc., tuo tarpu „British Airways“ ir „Air France-KLM“ ūgtelėjo atitinkamai 5 ir 9,4 procento.


Danijos alaus daryklos „Carlsberg“ puikūs antrojo pusmečio rezultatai lėmė jos akcijų brangimą net 16 procentų. Kitų alaus daryklų „Heineken“ ir „InBev“ vertybiniai popieriai pridėjo atitinkamai 5,1 ir 5,8 proc. vertės.


Po FED banko susirinkimo sprendimo nekeisti 2 proc. bazinės palūkanų normos, bei tolimesnio naftos kainos kritimo JAV akcijų rinkos ženkliai atsigavo ir šovė į viršų. Dauguma akcijų indeksų fiksavo apie 3 proc. prieaugį. „Dow Jones Industrial Average“ ir „S&P 500“ ūgtelėjo 2,9 proc., kai „Nasdaq“ pridėjo 2,8 proc. vertės.


Tarp daugiausiai kilusių bendrovių išsiskyrė draudimo ir finansų bendrovė „AIG“, kurios akcijos brango 11,99 proc., tuo tarpu į naftos kainos sumažėjimą teigiamai sureagavo avialainerių gamintojos „Boeing“ vertybiniai popieriai, kurie buvo įvertinti net 6,26 proc. daugiau.


Visos svarbiausios Azijos regiono biržos patytė kritimus antradienio prekybos metu, iš skyrus Indijos BSA Sensex 30 indeksą, kuris net esant neigiamoms tendencijoms rinkoje sugebėjo ūgtelėti, net 2,45 procentais.


Azijos rinkų smukimą lėmė tos pačios globalinės priežastys, kylantis nerimas dėl pasaulinės ekonomikos augimo perspektyvų, bei krintančios žaliavų kainos, kurios žemyn nutempė su šiuo sektoriu susijusių įmonių akcijas.


Mažiausiai tarp Azijos rinkų žemyn krito Japonijos biržos indeksai, TOPIX koregavosi tik 0,04 procentais, na o NIKKEI 225 - 0,14 procentų. Kinijos Shanghai Composite indeksas pastebimai smuko jau antrą sesiją iš eilės, šįkart 1,86 procentais ir artimiausiu metu gali pasiekti šių metų liepos mėnesį bei 2007 metų vasario mėnesį buvusias žemumas. Honkongo biržos indeksas Hang Seng Composite krito daugiausiai iš pagrindinių Azijos biržos indeksų, net 2,51 procentais.


Žaliavų kainų smukimas nusmukdė ir Australijos akcijų rinką, kurios pagrindinis indeksas S&P/ASX 200 fiksavo 1,38 procentų neigiamą pokytį. Krito visos su žaliavų rinka susijusių kompanijų akcijos. „BHP Billiton“ akcijos smuko 6,6 procentais, „Woodside Petroleum“ koregavosi 5,2 procentais.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją