Didžiausias pasaulio plieno gamintojas „ArcelorMittal“, nepaisant ekonominio sulėtėjimo bei žaliavų kainų kilimo, sugebėjo puikiai suvaldyti situaciją ir nesunkiai viršijo veiklos prognozes.

Bankų sektorius palaikomas daugumos centrinių bankų išlaikė tolimesnį akcijų kainų brangimą. Vakar Europos bei Šveicarų centriniai bankai išreiškė kreditų krizės kamuojamų bankų palaikymą, centriniai bankai imsis visų priemonių didinti bankų likvidumą. Britų „HSBC“ ir „Royal Bank of Scotland“ akcijos pasistiebė atitinkamai 2,7 ir 3,9 proc., o „BNP Paribas“ brango 2,3 procento.

JAV akcijų rinkoje prekyba buvo išskirtinė, pagrindiniai akcijų indeksai sugebėjo kilti brangstant „juodojo aukso“ kainai iki 127 dolerių už barelį. Dažniausiai naftos ir akcijų kainos juda priešingomis kryptimis, tačiau ne vakar.

„Dow Jones Industrial Average“ indeksas išaugo 1,6 proc., tuo tarpu „S&P 500“ ir „Nasdaq“ ūgtelėjo atitinkamai 1,7 ir 0,4 procento.

Po pranešimų apie JAV sumažėjusias naftos kainas bei netikėtą Izraelio premjero ministro atsistatydinimo, naftos kaina atšoko nuo 12-kos savaičių žemumų ir išlaikė 126,77 dolerio už barelį kainą. Tuo prieš pat nuskambant prekybos pabaigos skambučiui naftos milžinų „Chevron“ ir „ExxonMobil“ akcijų kainos brango po 4,3 procento.

Šįkart beveik visose Azijos ir Okeanijos regiono biržose vyravo kardinaliai priešingos nuotaikos nei dieną prieš tai. Investuotojų optimizmo protrūkį lėmė sustiprėjęs doleris, kritusi naftos kaina bei pastebimai pakilę JAV biržų indeksai.

Galimos mažesnės nei anksčiau manyta JAV bankų problemos dėl šalyje vyraujančios kreditų ir nekilnojamo turto krizių bei paskelbtas geresnis nei laukti vartotojų pasitikėjimo rodiklis taip pat suteikė pirkėjams daugiau pasitikėjimo savimi ir jie nurungė pardavėjus Azijos biržose.

Japonijos biržos indeksas „Nikkei 225 Average“  pakilo 1.58 procentais. Pastebimai aukštyn šoktelėjo dėl paskelbtų geresnių nei laukta rezultatų „Matsushita Electric Industrial“ kompanijos akcijos, tačiau investuotojus gerokai nuvylė pasirodę prasti elektrotechnikos prietaisų gamintojos „Sony“ rezultatai.

Honkongo biržos indeksas „Hang Seng“ trečiadienio prekybos metu užfiksavo 1.94 procentų teigiamą pokytį, o Australijos biržos indeksas „All Ordinaries“ ūgtelėjo 1.73 procentais. Tačiau Šanchajaus biržos „Shanghai Composite“ indeksas vis dėl to net ir vyraujant optimistinėms nuotaikos aplinkinėse rinkose sesijos pabaigoje krito ir užfiksavo nedidelį, bet 0.48 proc. neigiamą pokytį. Investuotojai yra susirūpinę dėl lėtėjančio Kinijos ekonomikos augimo. Taip pat krito 1.01 proc. ir Tailando biržos indeksas „SET“ trečiadienio prekybos sesijos metu.


Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją