Dėl naftos kainos mažėjimo bei susijungimo planų su ispanų „Iberia“, „British Airways“ akcijos kopė į viršų 6 proc., kai tuo tarpu naftos milžinų „BP“, „Shell“ ir „Total“ akcijų kainos nusirito 0,9-2,5 procento.



Naftos kainai toliau sėkmingai krentant bei išaugus JAV vartotojų pasitikėjimui akcijų rinkos atsikvėpė lengviau ir fiksavo teigiamą pokytį. Investuotojų stiprus pasitikėjimas leido visiems pagrindiniams indeksams kilti. „Dow Jones Industrial Average“ pasistiebė 2,4 proc., o „S&P 500“ ir „Nasdaq“ atsitiesė atitinkamai 2,3 ir 2,5 procento.

Naftos kaina nusileido daugiau nei 2 doleriais ir stabtelėjo ties 122,19 dolerio už barelį lygiu. JAV vartotojų paklausa kurui toliau mažėja ir degalų kaina už galoną nukrito žemiau 4 dolerių, tai yra pirmas kartas septynių savaičių laikotarpyje.

Daugiausiai brangęs bankų sektorius išaugino „S&P financial-sector“ indeksą 7,5 procento. Trečias pagal didį JAV investicinis bankas „Merrill“ paskelbė, kad planuoja nurašyti 5,7 mlrd. dolerių turto bei pritraukti 8,5 mlrd. dolerių kapitalo išleidžiant naują akcijų emisiją. Investuotojai tikėdamiesi, kad nurašymai eina į pabaigą pakėlė bendrovės akcijų kainą 7,89 proc. iki 26,25 dolerio.

Azijos akcijų rinkose dominavo pardavėjai. Tokijuje, didžiausioje Azijos biržoje pagrindiniai indeksai „Nikkei“ ir „Topix“ krito po 1,5 procentus iki žemiausios reikšmės nuo liepos 18 dienos.

Dideli už vakarykščiai indeksų kritimai JAV biržose, pesimistinis vertinimas nekilnojamo turto rinkos, papildomi „Merrill Lynch“ banko turto nurašymai, bei kapitalo didinimas išleidžiant naujas akcijas buvo tie veiksniai, kurie privertė investuotojus Azijoje pardavinėti finansų sektoriaus ir eksportuotojų akcijas. Labiausiai atpigo „Nomura Holdings“ ir „Toyota“ kompanijų akcijos.

Kitose Azijos regiono biržose taip pat indeksai krito. „Hang Seng“ indeksas smuko 1.89 procentais, na o „Shanghai Composite“ indeksas irgi krito panašiai - 1.82 procentais.
Naujosios Zelandijos indeksas „NZSE50“ smuko kiek mažiau 0.49 proc. nei Kinijos rinkos, tuo tarpu Indijos „BSE30“ indeksas nuriedėjo žemyn net 3.89 procentais.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją