Tokijo „Nikkei 225 Average“ indeksas ketvirtadienį pakilo 1 proc. ir tai buvo didžiausias dienos augimas per pastarąjį mėnesį. Labiausiai į viršų kilo finansinio sektoriaus bendrovės. Eksportuotojų akcijos judėjo į viršų doleriui fiksavus brangimą prie eurą. Finansinės institucijos „Mitsubishi UFJ“ akcijos pabrango 3 procentais. „Sony“ akcijos ketvirtadienį fiksavo 2,3 proc. prieaugį, o „Toyota“ – 0,9 procento.


Seulo biržos pagrindinis indeksas „Kospi“ pakilo 1,2 procento. Labiausiai biržoje brango technologijų kompanijos bei automobilių gamintojai.


Australijos „S&P/ASX 200“ indeksas paaugo 0.6 proc., o labiausiai brango bankų akcijos.


Honkongo „Hang Seng“ indeksas paaugo 2,4 proc., o Kinijos „Shanghai Comosite“ indeksas nukrito 0,8 procento. Honkongo biržoje, po žemiausio taško per 5 mėnesius, atsitiesė „HSBC“ akcijos. Jos pabrango 3,7 procento. Kinijos aviakompanijos „Air China“ akcijos, atpigus naftai, pabrango 5,8 procento.


Visos Azijos indeksas „MSCI Asia Pacific“ indeksas paaugo 1,3 procento.


Europos akcijų rinkoje ketvirtadienį užfiksuotas įspūdingas ralis. Rinkos dalyviai optimistiškai reagavo į bendrovių skelbiamus ketvirčio rezultatus bei naftos kainos kritimą. Labiausiai vakar augo finansinis sektorius.


Londono „FTSE 100“ indeksas paaugo 2,63 proc., Paryžiaus „CAC 40“ šoktelėjo 2,76 proc., o Frankfurto „DAX“ – 1,88 procento. Visos Europos indeksas „FTSEurofirst 300“ paaugo 2,7 procento.


Nors akcijų rinkos ir fiksavo seniai nematytus, didesnius nei 2 proc. augimus, analitikai nesiryžta teigti, kad tai jau yra rinkos apsivertimas. „Bankų akcijų kursai pastaruoju metu buvo taip nusiritę žemyn, kad reikėjo tik stebėtis, kad taip ilgai jais niekas dar nesusidomėjo“, - teigė „NCB Stockbrockers“ analitikas Bernard McAlinden. Bankinis sektorius vakar Europoje paaugo 5,4 procento.


„UBS“ akcijos brango 7,9 proc., „Deutsche Bank“ – 6,9 proc., „BNP Paribas“ – 6,1 procentu.


Technologijų sektorius taip pat fiksavo prieaugius. „Ericsson“ akcijos pabrango 6,2 proc., o „Alcatel-Lucent“ – 1,9 procento.


JAV akcijų rinka antrą dieną iš eilės judėjo į viršų ir pademonstravo staigiausią dviejų dienų spurtą nuo 2002 metų spalio mėnesio. „JP Morgan“ veiklos rezultatai bei tolimesnis naftos kainos kritimas išlaikė investuotojų euforiją antrą dieną iš eilės.


„Dow Jones Industrial Average“ indeksas ketvirtadienį paaugo 1,85 proc., „Standart & Poor 500“ indeksas pasistiebė 1,2 proc., o „Nasdaq Composite“ indeksas fiksavo 1,2 proc. augimą.


Kai kurioms bendrovėms šis dviejų dienų ralis buvo išties įspūdingas. Per pastarąją krizę ženkliai nukraujavusi aviakompanijos „United Airlines“ motininės bendrovės „UAL“ akcijos per pastarąsias dvi dienas pabrango 62 proc., būsto paskolų teikėjos „Fannie Mae“ – 55 proc., o banko „Bank of America“ – 36 procentais.


Naftos kaina vakar nukrito dar 5 doleriais ir atsidūrė jau žemiau 130 dolerių už barelį ribos. Tai teigiamai paveikė automobilių gamintojų, viešbučių bei mažmenininkų akcijų kursams.


Apie geresnius nei tikėtasi ketvirčio rezultatus paskelbusio trečiojo pagal dydį JAV banko „JP Morgan“ akcijos vakar pabrango 13,52 procentų. Finansinis sektorius ketvirtadienį biržoje rodė geriausius rezultatus, paaugdamas 5,4 procento. „Citigroup“ akcijos šoktelėjo 9,11 proc., o „Lehman Brothers“ – 13,51 procentu.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją