Vėl rekordą pasiekusi naftos kaina bei didėjantis nerimas dėl pasaulio ekonomikos problemų sėkmingai smukdė akcijų rinkų kursus.

Tokijo „Nikkei 225 Average“ indeksas ketvirtadienį nukrito 0,16 procento. Pastarasis indekso kritimas yra pats ilgiausias per daugiau nei pusę amžiaus. Indeksas krinta jau 11 sesijų iš eilės, o paskutinį kartą ilgesnis kritimas buvo tik 1953 metų gegužės mėnesį. Pietų Korėjos „Kospi“ indeksas leidosi 1 proc. ir tai buvo jau šeštoji indekso kritimo diena iš eilės. Australijos akcijų rinkoje pagrindinis indeksas „S&P/ASX 200“ indeksas nusirito 1,9 proc. iki beveik 2 metų žemumų. Honkongo „Hang Seng“ indeksas smuktelėjo 2,1 proc., o Kinijos „Shanghai Composite“ indeksas sugebėjo pasistiebti 2 procentais.

Kritus metalų kainoms pasaulinėse rinkose Australijos kasybos kompanijų „BHP Billiton“ ir „Rio Tinto“ akcijos pigo po daugiau kaip 7 procentus.

Honkongo didžiausios draudimo kompanijos „Ping An Insurance“ akcijos nusirito 8,6 proc., o trečiadienį sekė 7,8 proc. kritimą.

Europos akcijų rinkose vakar buvo galima mėgauti žalia spalva. Dauguma pagrindinių regiono indeksų fiksavo teigiamus pokyčius.

Londono „FTSE 100“ indeksas pasistiebė 0,93 proc., Paryžiaus „CAC 40“ indeksas ūgtelėjo 1,11 proc., o Frankfurto „DAX“ indeksas pakilo 0,77 procento.

Didžiąją dienos dalį labiausiai į viršų kilo farmacijos sektoriaus kompanijos, tačiau vėliau jas sugebėjo aplenkti bankinis sektorius. Bankų akcijų šuolį galima sieti su Europos centrinio banko sprendimu padidinti bazines palūkanų normas iki 4,25 procento.

„BNP Paribas“, „Royal Bank of Scotland“ bei „Societe Generale“ akcijos brango po daugiau kaip 4 proc., nors paprastai bankinis sektorius teigiamai reaguoja kuomet palūkanos yra mažinamos arba bent jau nekeičiamos. „DJ Stoxx European Banks“ indeksas vakar paaugo 2,5 procento.

Iš farmacijos sektoriaus „Astra Zeneca“, „GlaxoSmithKline“ bei „Sanofi-Avertis“ akcijos brango 2,6-3,7 proc. ribose.

JAV akcijų rinkoje ketvirtadienį nebuvo vieningos krypties. Nors ir sutrumpintoje prekyboje, vakar vyravo pakankamai permainingos nuotaikos ir jautėsi nemaža įtampa. „Dow Jones Industrial Average“ indeksas sugebėjo pakilti 0,65 proc., o „Standart & Poor 500“ ūgtelėjo 0,11 proc., tačiau „Nasdaq Composite“ indeksas fiksavo 0,27 proc. kritimą. Per savaitę visi trys indeksai nukrito atitinkamai 0,51 proc., 1,21 proc. bei 3,03 procento. Šiandien prekyba JAV nevyks.

Vakar buvo paskelbti ir nelabai optimistiniai makroekonominiai duomenys. Darbo vietų skaičius JAV praėjusį mėnesį sumažėjo 62 tūkst., tuo tarpu paslaugų sektoriaus iš augimo stadiją perėjo į mažėjimo. Būtent paslaugų sektorius sudaro 80 proc. JAV ekonomikos.

Naftos kaina taip pat fiksavo dar vieną rekordą pabrangdama iki 145,29 dolerių už barelį. Tačiau energetikos kompanijų akcijų kursai jau nebekoreliuoja su nafta ir vakar šis sektorius fiksavo pusės procento kritimą.

Rinkoje net pasklidus gandams apie JAV automobilių pramonės giganto „General Motors“ bankrotą, bendrovės akcijos pabrango 1,4 proc. iki 10,12 dolerio.

Iš žiniasklaidos puslapių taip pat nedingstančios „Lehman Brothers“ akcijos vakar pabrango 2,19 procento. Tai jau trečioji sesija iš eilės kuomet banko akcijos juda į viršų.

Informacinių technologijų sektorius vakar fiksavo didžiausius kritimus. Rinkoje buvo ypatingai neigiamai sureaguota į video plokščių gamintojo „Nvidia“ sumažintą antrojo ketvirčio prognozę. Bendrovės akcijos atpigo 30,73 procento.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją