Daugiausiai apyvartos eilinį kartą sugeneravo „Lifosos“ (LFO1L) akcijų prekyba – 848 tūkst. litų. Tiesa, nuotaikos šioje pozicijoje nebėra toks džiugios kaip iki tol, kai trečdalį savo turimų akcijų pardavė bendrovės direktorius Jonas Dastikas. Praėjusią savaitę diamonio fosfato kainos pasaulinėse prekių biržose liko nepakitusios – trečią kartą per pastarasias keturias savaites.

Tiesa, esant dabartiniam aukštam kainų lygiui bendrovei antrasis ketvirtis turėtų būti sėkmingas. Palankus ženklas greičiausiai turėtų būti ir vėl aukštyn pasukusios naftos bei maisto žaliavų kainos. Tikėtina, kad artėjant eiliniam „Lifosos“ pardavimų skelbimo terminui mėnesio viduryje šios akcijos vėl turėtų sulaukti daugiau entuziastų.

Invaldos“ (IVL1L) akcijos brango dar 1,62 proc. 15,65 lito, o jų apyvarta siekė 671 tūkst. litų. Penktadienį šie vertybiniai popieriai brango 12 proc. po to, kai buvo pranešta, kad liepos 9 dieną „Invaldos“ akcininkai svarstys klausimą dėl bendrovės savų akcijų įsigijimo. Nepaisant to, jog kol kas trūksta detalesnės informacijos, kokiomis sąlygomis ir kada tiksliai akcijos būtų superkamos, smulkiųjų investuotojų emocijos šioje pozicijoje liejasi per kraštus. Anksčiau „Invaldos“ vadovai buvo paskelbę, kad grupės akcijas vertina po 14,3 – 21,6 lito už vieną.

Prie „Invaldos“ akcijų brangimo prisidėjo ir „Sanito“ (SAN1L) akcijų kainos stiebimasis į viršų, kuris per keturias paskutines sesijas siekė jau 20,89 proc., o rinkos kapitalizacija perkopė 1 mlrd. ribą. Pirmadienį vaistų bendrovės akcijų kursas kilstelėjo į viršų dar 2,58 proc. iki 33,85 lito, o apyvarta sudarė 536 tūkst. litų.

Beatodairišką šių akcijų brangimą biržoje paskatino žiniasklaidoje pasirodžiusios spekuliacijos, jog „Sanitas“ galėtų būti parduotas italų ar indų farmacijos kompanijoms, besidairančioms įsigijimų Vidurio ir Rytų Europos generinių vaistų rinkoje. Minima ir galima pardavimo kaina – 3,5 įmonės metų apyvartos arba 16 – 20 EBITDA. Tuo tarpu skaičiuojant pagal paskutinę bendrovės akcijų kainą, šiuo metu bendrovės slenkantis P/S siekia apie 3, o P/EBITDA – 10.

Taip pat dar aktyviai buvo prekiaujama Ūkio banko (UKB1L) ir „Teo LT“ (TEO1L) akcijomis. Ūkio banko akcijų, dėl kurių buvo sudarytas didžiausias sandorių skaičius biržoje (111) buvo perleista už 371 tūkst. litų, o kaina sumenko 0,98 proc. iki 3,04 lito. Tuo tarpu „Teo LT“ kaina smuko 1,49 proc. iki 1,99 lito, o apyvarta sudarė 352 tūkst. litų.

JT finansų makleris Andrius Adomkus

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją