Panašu į tai, kad bendrovių akcijos yra gerokai atpigusios ir bent esamu laiko momentu jos sugeba brangti net ir neesant reikšmingesnių naujienų. Gali būti, kad pardavėjai po truputį netenka anksčiau turėto agresyvumo, tačiau džiaugtis dar anksti ir tikresnės tendencijos įsitikinimui reikėtų palaukti. Tuo pat metu galima pastebėti, kad tai geras ženklas ilgą laiką neigiamoje tendencijoje buvusiai rinkai.

Tradiciškai aktyviausiai buvo prekiauta „Lifosos“ (LFO1L) akcijomis, kurių kaina pakilo 1,61 proc. iki 85 litų, o apyvarta sudarė 1,03 mln. litų. Investuotojai atsigavo po ketvirtadieninio šoko, kurį sukėlė pranešimas, kad bendrovės generalinis direktorius J. Dastikas pardavė dalį turėtų bendrovės akcijų rinkoje. Ir testuotojai vėl grįžo prie bendrovės vertinimo pagal fundamentalius rodiklius, kurie lyginant su analogiškomis bendrovėmis pasaulyje yra itin patrauklūs. Ar vadovo sandorių priežastys turėjo būti veiksnys parduoti akcijas smulkiesiems investuotojams turėtų atskleisti ateitis ir skelbiamos naujienos.

Taip pat aktyviau buvo prekiauta „Ūkio banko“ (UKB1L) ir TEO LT, AB (TEO1L) akcijomis, kurių kainos atitinkamai krito 0,3 proc. iki 3,07 lito bei kilo 1 proc. iki 2,02 lito, o apyvartos sudarė 871 tūkst. litų ir 566 tūkst. litų.

„Ūkio banko“ akcijos sesijos metu demonstravo tendenciją brangti ir tik pačioje pabaigoje kelių didesnių sandorių dėka buvo numuštos iki uždarymo kainos ir buvo fiksuotas kainos kritimas. Tuo tarpu TEO akcijos brango jau antrą prekybos sesiją iš eilės, kai paaiškėjo, kad Prancūzijos telekomunikacijų gigantas „France Telecom“ pateikė pasiūlymą už 252,5 mlrd. kronų (41,9 mlrd. dolerių) įsigyti „Teo LT“ bei „Omnitel“ kontroliuojančią švedų „TeliaSonera“. Tiesa, „TeliaSonera“ valdyba informavo siūlysianti atmesti pasiūlymą, nes jis nuvertina Švedijos kompaniją ir turėtų būti gerokai didesnis.

Susidomėjimas telekomunikacijų bendrovę buvo reiškiamas iš užsienio investuotojų pusės, nes aktyviausiai buvo prekiaujama per Estijos finansinius tarpininkus. Tai taip pat geras ženklas atsigavimo ženklus demonstruojančiai rinkai.

Aktyvi prekyba vyko ir „Invaldos“ (IVL1L) pozicijoje, kur akcijos brango net 12 proc. iki 15,4 lito, o apyvarta siekė beveik 500 tūkst. litų. Investicinės bendrovės akcijos brango po to, kai buvo paskelbta, kad „Invalda“ šių metų liepos 9 dieną šaukia neeilinį visuotinį akcininkų susirinkimą, kuriame vienas iš klausimų bus savų akcijų įsigijimas bei išmokų akcininkams politikos patvirtinimas.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją