Antradienį aktyviausiai prekiauta "Lietuvos jūrų laivininkystės" (LJL) akcijomis, kurių kaina išaugo beveik 8 proc. iki 0,14 lito, o apyvarta siekė beveik 229,4 tūkst. litų. Daugiau kaip pusė (170 tūkst. litų) visos apyvartos buvo sukaupta vieno didelio pirkimo pavedimo dėka - vienas stambus investuotojas vienu pavedimu iššlavė didesnę nei 1,2 mln. akcijų pasiūlą po 0,14 lito.

Greičiausiai, investuotojus ši pozicija masina artėjančiu privatizavimo procesu, kurio metu "Lietuvos jūrų laivininkystę bus bandoma parduoti nemažesne nei 0,15 lito už akciją kaina. Jei Valstybės turto fondui pavyks parduoti bendrovės kontrolinį akcijų paketą, tai smulkieji akcininkai turės galimybę uždirbti nemažiau nei 7,1 proc. (skaičiuojant nuo esamos akcijų kainos).

Vienaip ar kitaip, jau tvirtai galima teigti, kad jūrų bendrovės akcijų kaina perėjo į naują lygmenį - šiuo metu yra paklausa 100 tūkst. akcijų po 0,14 lito, tuo tarpu pasiūlos nėra.

Antradienį "Snaigės" (SNAI) akcijos toliau pratęsė savo augimą. Buvo išpirkta visa akcijų pasiūla, o tai leido akcijų kainai pakilti 8,43 proc. net iki 93 litų taško, tuo tarpu apyvarta buvo kiek kuklesnė ir siekė 55 tūkst. litų.

Rinka labai gerai vertina bendrovės pranešimus, kad pastaroji jau yra "pardavusi" visą 2003 metų produkciją, kurios pagal dabartinę prognozę numatoma užsakovams patiekti už 268,25 mln. litų ir uždirbti 27,4 mln. litų ikimokestinio pelno.

Tai garantuoja fiksuotas pajamas bei galimybę jas padidinti. Vertėtų prisiminti, kad 2002 metais bendrovė taip pat buvo pardavusi visą savo produkciją "į priekį", tuo tarpu prieš tai paskelbiant "Snaigės" akcijų kaina metų pradžioje tesiekė 35,15 lito.

Pagal akcijų kainos prieaugį metų bėgyje "Snaigės" akcijos yra neabejotinai įsitvirtinusios pirmojoje vietoje. Bendrovės akcijos nuo metų pradžios pabrango 2,65 karto.

Sunku būtų manyti, kad šios pozicijos kilimo galimybės jau yra išsemtos - ilguoju laikotarpiu "Snaigės" akcijų kaina turi dar parako savyje. Optimizmo teikia bendrovės veikla Slovakijoje, kur "Snaigė" nupirko bankrutavusią šaldytuvų gamintoją "Novy Calex" bei ketina atnaujinti šaldytuvų gamybą.

"Novy Calex" Alytaus bendrovė valdo per Slovakijos bendrovę "General Frost", kurios "Snaigė" valdo 65 proc. akcijų ir artimiausiu metu valdomą akcijų paketą ketina padidinti iki 100 proc. Tuo tarpu pati "Snaigė" yra kontroliuojama "Hermis fondų valdymo".

Didesniu kainos augimu pasižymėjo ir "Vilniaus vingio" (VING) akcijos, kurių kursas pakilo 6,15 proc. iki 6,9 lito, o apyvarta siekė 34 tūkst. litų. Verta pastebėti, kad Vilniaus bendrovės akcijų kaina buvo pasiekusi ir psichologiškai svarbią 7 litų ribą.

Rinkos dalyviai "Vilniaus vingį" taip pat vertina, kaip labai perspektyvią bendrovę, tai turėtų skatinti veiklos rezultatai - per vienuolika mėnesių bendrovės pardavimai, lyginant su 2001 metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 12,2 proc. iki 141,4 mln. litų. Tai tikrai leidžia tikėtis, kad bendrovė įvykdys pardavimų planus baigti 2002 metus su 152 mln. litų apyvarta bei 10,4 proc. augimu.

Vertėtų prisiminti ir praėjusių metų pelną (9,3 mln. litų), kuris nebuvo išmokėtas akcininkams dividendų forma ar mažinant įstatinį kapitalą. Atsižvelgiant į šiuos veiksnius galima prognozuoti nemažus dividendus bendrovės akcijų turėtojams šiemet.

Nuo metų pradžios "Vilniaus vingio" akcijos pabrango 75 proc.

JT finansų analitikas Marius Dubnikovas

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 331676).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją