Tokijo „Nikkei 225 Average“ indeksas pirmadienį paaugo 0,71 proc. ir beveik pasiekė penkerių mėnesių aukštumas. Labiausiai į viršų kilo finansinio sektoriaus bendrovių akcijos tikintis, kad kredito krizė jau priartėjo prie pabaigos. Atpigusi Japonijos jena į viršų pastūmėjo ir eksportuotojų akcijas.

Be to pastebėta, kad rinkos dalyviai pradėjo išiminėti pinigus iš obligacijų rinkos ir permesti juos į akcijų rinką,

Seulo vertybinių popierių biržoje pagrindinis „Kospi“ indeksas nusileido 0,24 procento. Rinkos dalyviai neigiamai sureagavo į išaugusią šalies infliaciją.

Trečiosios pagal dydį Azijos plieno kompanijos „Posco“ akcijos pirmadienį pabrango 2,9 procento.

Australijos „S&P/ASX 200“ indeksas pirmadienį ūgtelėjo 0,1 procento. Brangstant žaliavoms, joms iš paskos nusekė ir kasybos kompanijų akcijos. Didžiausios pasaulio kasybos kompanijos „BHP Billiton“ akcijos pirmadienį pabrango 4,6 proc., o „Rio Tinto“ – 2,7 procento.

Honkongo biržoje  pagrindinis indeksas „Hang Seng“ paaugo 1,2 procento. O Kinijos „Shanghai Composite“ indeksas ūgtelėjo 0,8 procento. Kinijoje antrą dieną iš eilės dominavo energetikos bei naftos kompanijų akcijos.

Šį kilimą skatina spekuliacijos, kad vyriausybė greitai gali leisti kompanijos padidinti pelno maržas. Elektros energetikos kompanijos „Huaneng Power“ akcijos brango virš 4 proc., o penktadienį kilimas siekė 8,41 procentą. Tuo tarpu naftos perdirbimo kompanijos „Sinopec“ akcijos brango virš 2 proc., o penktadienį kilimas sudarė 3,12 procento.
Europos akcijų rinkos pirmadienį fiksavo kritimą, kurį labiausiai nulėmė bankinio sektoriaus nuosmukis. Vienos iš didžiausių D. Britanijos būsto paskolų teikėjų „Bradford & Bingely“ sprendimas su didele nuolaida išplatinti naują akcijų emisiją sukėlė didelį nerimą rinkos dalyviams dėl situacijos finansiniame sektoriuje. Banko akcijos vakar atpigo 25 procentais.

Londono „FTSE 100“ indeksas nusileido 0,76 proc., Paryžiaus „CAC 40“ indeksas krito 1,58 proc., o Vokietijos „DAX“ – 1,24 procento. Visos Europos indeksas „FTSEurofirst 300“ indeksas nusileido 1,1 procentu.

Nors „Bradford & Bingely“ yra priskiriamas prie vidutinės kapitalizacijos kompanijų, tačiau jo sprendimas iš papildomų lėšų didinti įstatinį kapitalą nusmukdė visą Europos bankinį sektorių. Ispanijos banko „Santander“ akcijos pigo 2,2 proc., tuo tarpu D, Britanijos „HBOS“ akcijos smuktelėjo 10 procentų. Prancūzijos didžiausio banko „BNP Paribas“ akcijos pirmadienį pigo 2 procentais. Visas Europos bankinis sektorius fiksavo 1,9 proc. kritimą.

Naftos kainoms liekant žemiau visų laikų aukštumų, pigo ir naftos kompanijų akcijos. „BP“, „Total“ ir „Royal Dutch Shell“ akcijos pigo 0,6 – 1,8 procento.

Automobilių pramonės sektorius taip pat fiksavo kritimą. „Michelin“ bei „Continental“ akcijos pigo po daugiau nei 4,6 proc., po to kai „Credit Suisse“ sumažino abiejų bendrovių akcijų reitingus.

Tuo tarpu farmacijos sektorius buvo vienas iš pirmadienio lyderių. Šveicarijos „Roche“ akcijos pabrango 4,6 proc., o „Novartis“ – 2,3 procento.

Neigiamų naujienų iš finansinio sektoriaus banga atnaujino investuotojų nerimą, dėl kreditų krizės ir parodė, kad jis dar toli gražu nesibaigia. Tai pirmadienį nusmukdė ir visus pagrindinius JAV akcijų rinkos indeksus.

„Dow Jones Industrial Average“ indeksas savaitę pradėjo 1,1 proc. kritimu, „Standart & Poor 500“ indeksas smuktelėjo 1,05 proc., o aukštųjų technologijų kompanijų indeksas „Nasdaq Composite“ nukrito 1,23 procento. Be to rinkos nervingumą parodantis indeksas „CBOE Volatility index“ pirmadienį šoktelėjo į viršų 11 procentų.

Reitingų agentūra „Standart & Poor‘s“ pirmadienį sumažino skolinimosi reitingus keletui didžiųjų JAV bankų. Po reitingų sumažinimo „Lehman Brothers“ akcijos atpigo 8,1 proc., „Merrill Lynch“ – 2,96 proc., o „Morgan Stanley“ – 2,55 procento.

Dar viena priežastis nusmukdžiusi finansinį sektorių yra analitikų nerimas, kad didieji Europos bei Azijos bankai dar nepadarė didelių savo turto nurašymo. Taigai reikšti, kad nuostolių dėl antrinės JAV būsto rinkos dar gali daugėti.

Privataus kapitalo kompanijos „Texas Pacific“ sprendimas įsigyti 23 proc. krizės kamuojamo D. Britanijos banko „Bradford & Bingely“ akcijų su nemaža nuolaida, rodo, kad situacija D. Britanijos finansų sektoriuje taip pat nėra pati geriausia.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją