Tokijo „Nikkei 225 Average“ indeksas antradienį nukrito 0,77 proc., Seulo „Kospi“ indeksas nusileido 0,6 proc., Australijos „S&P/ASX 200“ indeksas fiksavo 2,6 proc. kritimą, Kinijos „Shanghai Composite“ indeksas nusirito 4,5 proc. žemyn, o Honkongo „Hang Seng“ indeksas fiksavo 2,2 proc. nuosmukį.

Centrinis Japonijos bankas vakar kaip ir tikėtasi nepakeitė bazinės palūkanų normos, tačiau rinka į tai per daug nereagavo.

Honkongo biržoje antradienį debiutavo cemento gamybos kompanija „Asia Cement“. Jos akcijos  pirmąją prekybos dieną pabrango 62 proc., o tokį kilimą paskatino ne tik pirmoji diena biržoje, bet ir galima cemento paklausa po žemės drebėjimo atstatant infrastruktūrą. Tačiau net ir šio šuolio nepakako užglaistyti tokių kompanijų kaip „China National Building Material“ ar „China Unijom“ akcijų pigimo.

Europos rinkos neigiamai sutiko Vokietijos perspektyvas

Europos akcijų rinkose antradienį pagrindiniai regiono indeksai taip pat raudonavo ir krito po daugiau nei 1 procentą. Neraminanti infliacija bei rekordinė naftos kaina ir šioje Atlanto pusėje kelia didelį susirūpinimą, kas yra išreiškiama akcijų kursų kritimais.

Londono „FTSE 100“ indeksas antradienį nusirito 2,9 proc. žemyn, Paryžiaus „CAC 40“ indeksas fiksavo 1,7 proc. nuosmukį, o Frankfurto biržos „DAX“ indeksas krito 1,49 procentais.

Europos rinkose didžiausius kritimus demonstravo kasybos bei finansinis sektoriai. Vakar buvo paskelbtas ir Vokietijos ekonomikos lūkesčių indikatorius, kuris labai netikėtai sumažėjo, nors buvo tikėtasi pagerėjimo. Šiandien bus atidžiai stebimas ir Ifo instituto skelbiamas verslo pasitikėjimo indeksas, kuris turėtų dar aiškiai apibudinti Vokietijos ekonomikos būklę bei perspektyvas.

Didžiųjų kasybos gigantų „BHP Billiton“ bei „Rio Tinto“ akcijos antradienį pigo atitinkamai 6,9 ir 7,9 procento. Tačiau kritimas buvo daugiau techninė korekcija, kadangi prieš tai abi kompanijos buvo pasiekusios visų laikų kainos rekordus.

Naftos kompanijų akcijų kursai antradienį judėjo prieš naftos kryptį. „BP“ bei „Royal Dutch Shell“ akcijos pigo atitinkamai 1,4 proc. ir 2,3 proc., tuo tarpu Prancūzijos „Total“ atpigo 0,3 procento.

JAV akcijų rinka raudonavo

Naftos šuolis iki 129 dolerių už barelį, gamintojų kainų indekso kilimas bei nerimas, kad Federalinis rezervų bankas nuo šiol didžiausią dėmesį kreips infliacijos kontrolei, o ne ekonomikos augimui, antradienį nusmukdė JAV akcijų rinką. 

„Dow Jones Industrial Average“ indeksas vakar nukrito 1,53 proc. arba beveik 200 punktų, platusis „Standart & Poor 500” indeksas leidosi 0,93 proc., o informacinių technologijų kompanijas aprėpiantis indeksas „Nasdaq Composite“ leidosi 0,95 procento.

Visi pagrindiniai sektoriai, išskyrus farmacijos ir energetikos, antradienį demonstravo nuosmukį. Vienintelės „Dow Jones“ indekso kompanijos prekybą baigusios teigiamai buvo naftos kompanijos „Exxon Mobil“ bei „Chevron Corp.“, kurių akcijos pabrango atitinkamai 0,21 proc. bei 0,87 procento. Naftos guru vadinamas Boone Pickens vakar išreiškė savo nuomonę, kad iki metų pabaigos nafta kainuos 150 dolerių už barelį. Tai irgi nemaža dalimi prisidėjo prie vakarykščio naftos brangimo.

JAV gamintojų kainų indeksas balandžio mėnesį išaugo 0,2 proc., tačiau neskaičiuojant maisto ir energetikos kainų augimas buvo 0,4 proc. – dvigubai daugiau nei tikėjosi analitikai.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją