Pagrindinių pasaulio akcijų rinkų indeksai ir jų savaitiniai pokyčiai:

Dow Jones 10525,38 -1,3%
Nasdaq 2626,50 +9,1%
FTSE 6165,5 -0,5%
Nikkei 13347,74 -3,7%

Penktadienį paskelbti makroekonominiai duomenys buvo kur kas geresni nei tikėtasi. Prognozuota, kad gruodžio mėnesį, mažmeninės prekybos apimtys sumažės 0,3 proc, tačiau iš tiesų jos padidėjo 0,1 proc. Grynasis gamintojų kainų indeksas (atmetus labai svyruojančias maisto ir energijos kainas) pakilo 0,3 proc. - taip pat daugiau nei tikėtasi.

Šie makroekonominiai rodikliai rodo, kad skelbti apie JAV ekonomikos klestėjimo pabaigą dar buvo per anksti. Kita vertus, nauja grėsmė visai pasaulinei ekonomikai gali būti naftos kainos. Vakar naftos kainos ir vėl viršijo 30 JAV dolerių už barelį ribą, po to, kai iškilo grėsmė, jog naftą eksportuojančios šalys sumažins išgaunamą jos kiekį. Būsimasis JAV prezidentas George W. Bush naftą eksportuojančias šalys perspėjo, kad jos tokių priemonių nesiimtų, nes kyla grėsmė viso pasaulio ekonomikai.

Penktadienį paskelbti geri makroekonominiai rodikliai investuotojams priminė, kad FED'as gali pristabdyti tarpbankinių palūkanų normų mažinimą. Nors ir toliau tikimasi, kad sausio 30-31 dienomis vyksiančio susitikimo metu, palūkanų normos bus sumažintos 25 procentiniais punktais, tačiau tikimybė, kad jos sumažės 50 proc. punktų jau nebeatrodo šimtaprocentinė.

Ši savaitė Nasdaq indeksui buvo teigiama nepaisant to, kad prastus rezultatus arba perspėjimus paskelbė net kelios stambios kompanijos, tarp jų "Yahoo! Inc.", "Nokia" ir "Cisco".

Nors ketvirtadienį paskelbti "Yahoo! Inc." 2000 metų IV ketvirčio rodikliai ir nebuvo prastesni nei tikėtasi, tačiau kompanijos vyriausioji finansininkė Sue Decker perspėjo, kad pajamų ir pelno augimas smarkiai sulėtės šiais metais. 2000 metais kompanijos pajamos išaugo 88%, o šiais metais augimas turėtų siekti tik 9-18%. Be to, "Yahoo" pelnas sumažės iki 0,33-0,43 JAV dolerio už akciją, lyginant su 0,49 JAV dolerio, uždirbtais pernai. Tokių blogų 2001 metų prognozių nesitikėjo niekas, ir ketvirtadienį nukritusi 15%, "Yahoo! Inc." akcijų kaina pasiekė žemiausią tašką per paskutiniasias 52 savaites. Iš viso per savaitę "Yahoo! Inc." akcijų kaina nukrito 6,8%.

Pagrindinė kompanijos pajamų lėtėjimo priežastis žinoma jau seniai - viena po kitos bankrutuoja interneto kompanijos, kurios pirkdmos reklamą "Yahoo" tinklapyje ir buvo pagrindinės jos klientės, o maždaug 90% pajamų "Yahoo" gauna iš reklamos rodymo savo tinklapyje. Be to, šalies mastu, mažėja ne tik kompanijų išlaidos interneto reklamai, bet taip pat traukiasi ir visa reklamos rinka.

Bendrovės vadovybė pareiškė"Yahoo!" bus priversta iš dalies keisti savo modelį, norėdama išsilaikyti rinkoje. Artimiausiais metais pajamos, gautos už reklamą, nebus pakankamos, todėl be kitų naujovių, artimiausiu metu kai kurios vartotojams skirtos sritys gali tapti mokamomis.

Tačiau net ir neigiamos naujienos apie Yahoo, nesugebėjo taip paveikti viso sektoriaus. Šią savaitę "Dow Jones Internet" indeksas pakilo 17% - didžiausias kilimas nuo praėjusių metų kovo mėnesio.

Mobilaus ryšio telefonų gamintoja "Nokia" antradienį pranešė, kad 2000 metais ji pardavė 128 milijonus telefonų. Buvo planuota, kad kompanija parduos nuo 130 iki 140 mln. telefonų. Netrukus po šių naujienų jų akcijų kursas nukrito 12%, o iš viso per praėjusią savaitę - 2,2%. Kai kurie analitikai suskubo paskelbti apie "Nokios" dominavimo tarptautinėje mobiliųjų telefonų rinkoje pabaigą. Trečiajame metų ketvirtyje "Nokia" užėmė 30,6% pasaulio mobiliųjų telefonų rinkos, atitinkamai antroje ir trečioje vietoje esančios "Motorola" ir "Ericsson" turėjo 13,3% ir 9,7% rinkos.

Europos akcijų rinkoje šią savaitę toliau kilo telekomų akcijų kainos toliau tikintis, kad sumažėjusios palūkanų normos pasaulyje leis lengviau finansuoti kaštus, susijusius su trečiosios kartos mobiliaisiais tinklais.
Naftos kompanijų akcijų kainos kilo po to, kai naftą eksportuojančios valstybės pareiškė apie šios žaliavos išgavimo mažinimą.

Kai kurių sektorių kompanijų akcijų kainoms krentant, kai kurių - kylant, įvairių šalių indeksai kito gan nežymiai. Prancūzijos CAC per savaitę pakilo 1,3%, FTSE-100 nukrito 0,5%.
Šią savaitę Anglijos bankas nusprendė palikti tarpbankinio skolinimosi palūkanų normą nepakeistą (6%). Tokio banko žingsnio buvo laukta, todėl ir akcijų rinkų žymiau jis nepaveikė.

Penktadienį pradėjusios kilti akcijų kainos Japonijoje nors ir įnešė į rinką šiek tiek optimizmo, tačiau per savaitę Nikkei indeksas nukrito 3,7%. Po trijų iš eilės neigiamų sesijų šią savaitę pagrindinis Japonijos indeksas buvo pasiekęs žemiausią tašką per paskutinius 27 mėnesius.
Viena iš nedaugelio teigiamų naujienų Japonijos akcijų rinkoje lieka toliau smunkantis jenos kursas. Jenos kursas, lyginant su doleriu, yra žemiausiame taške per paskutinius 18 mėnesių, o tokia padėtis naudinga eksportuotojams

Po kylančiomis kainomis pasižymėjusios pirmosios metų savaitės Centrinės ir Rytų Europos biržose, šią savaitę čia akcijų kursai koregavosi. Lenkijoje prie kainų kritimo prisidėjo ir makroekonomikos naujienos - žinios apie biudžeto įgyvendinimą.

JT finansų analitikas

Arūnas Raščius

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją