Pagrindine praėjusios savaitės naujiena, įkvėpusia investuotojams optimizmo, galima vadinti antradienį JAV ir kitų šalių centrinių bankų sprendimus padidinti likvidumą rinkose. JAV centrinis bankas paskelbė apie planus suteikti 200 milijardų dolerių paskolų ir taip pat palengvinti paskolų išdavimą komerciniams bankams, priimant rizikingesnius vertybinius popierius kaip užstatą.

Ši žinia gerokai pakėlė akcijų kotiruotes savaitės pradžioje, o JAV akcijų antradienio dienos pakilimas buvo didžiausias per paskutinius penkis metus. Šią teigiamą naujieną savaitės pabaigoje nustelbė ir investuotojų pesimizmą paskatino žinia apie stambaus JAV investicinio banko „Bear Stearns“ problemas.

Penktadienį pranešta, jog bankas pritrūko likvidaus turto. Kadangi šis bankas tiesiogiai negali skolintis iš JAV centrinio banko, lėšos jam buvo suteiktos tarpininkaujant komerciniam bankui „JPMorgan Chase“. Tokiu būdu „Bear Stearns“ netiesiogiai iš centrinio banko gavo vieno mėnesio trukmės paskolą, kurios dydis nėra atskleidžiamas.Ši žinia sukėlė didelius investuotojų nuogąstavimus, kad panašios problemos gali kirsti ir kitiems stambiems bankams. „Bear Stearns“ akcijų kaina sumažėjo perpus iškart po šių naujienų paskelbimo.

Per praėjusią savaitę JAV akcijų vertė nukrito 0,4 proc., o doleris euro atžvilgiu atpigo daugiau nei 2 procentais. Europos akcijų vertė sumažėjo 1,2 proc., Japonijos akcijos nuvertėjo 4,4 procento. Besivystančių rinkų akcijų vertė smuko 2,3 procento.

Vidutiniškai nuo aukščiausio taško pernai rinkos prarado 20-30 proc. savo vertės, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, jog nuo čia akcijų kainos tiktai kils. Remiantis racionalia investavimo strategija, pildyti ilgalaikio investavimo portfelius patariama būtent tokiais laikais, kai kainos yra nukritusios ir naujienos blogos ir nepildyti portfelių, neinvestuoti naujų pinigų, kai viskas atrodo lyg per rožinius akinius.

Kita vertus, dabartinis taškas pasaulio rinkose nereiškia, kad ateityje nebus dar palankesnių progų papildyti investavimo portfelius, todėl taupymas ir dalies lėšų laikymas „atsargoje“ irgi praverstų.

Dabartinis nuosmukis rinkose ilgalaikes investicijas planuojančiam investuotojui jau gali būti atspirties taškas, tačiau neprofesionaliems investuotojams tokiomis sąlygomis vis dėlto patariame nesivaikyti galimo greito uždarbio ir skaidyti investuojamą sumą į dalis, o bandymus „gaudyti dugną“ palikti profesionalams.