Teigiamos žinios pasaulio rinkose praėjusią savaitę „nusvėrė“ neigiamas naujienas, o tai suteikė galimybę tęstis prieš pora savaičių prasidėjusiam akcijų verčių didėjimui. Pagrindinėmis teigiamomis naujienomis galima vadinti JAV ISM (angl. Institute of Supply Management) gamybos indekso pokytį, kuris vėl buvo didesnis nei 50, t.y. rodė, jog Amerikos ekonomika vis dar auga. Teigiamomis žiniomis taip pat galima vadinti ir „Microsoft“ pasiūlymą įsigyti „Yahoo“, paskelbtus JAV obligacijų draudikų gelbėjimo planus.

Pagrindinė neigiama žinia tapo penktadienį paskelbtas ne šiaip mažas, bet neigiamas naujų darbo vietų skaičius, sukurtų JAV ne žemės ūkio šakose. Pradinė reakcija į šį rodiklį vos nenustūmė JAV dolerio į naujas žemumas – virš 1,5 dolerio už eurą – tačiau atsirado rinkos dalyvių, perkančių dolerį ir jis netgi kiek pabrango penktadienio prekybos sesijos pabaigoje.

Akcijų ir obligacijų rinkos praėjusią savaitę pasižymėjo dideliais svyravimais, kaip ir visas sausio mėnuo. JAV akcijų indeksas per savaitę padidėjo 4,9 proc.– tai didžiausias augimas per pastaruosius penkerius metus. Šis indeksas pakilo apie 10 proc. nuo žemiausio sausio 23 d. lygio, tačiau dabartinis augimas atstatė vos pusę neigiamo vertės pokyčio, kurį indeksas patyrė nuo Kalėdų iki sausio pabaigos. Tokiu būdu nuo metų pradžios JAV akcijų rinkose patirti nuostoliai sudaro apie 5 procentus.

Europos ir Japonijos akcijų vertės pokytis iš esmės atkartojo Amerikos kryptį, tik su pavėlavimu. Europos akcijų kainos praėjusią savaitę kilo 1,9 procento. Japonijoje situacija atrodė prasčiausiai - čia akcijų indeksas per savaitę smuko 1 procentu. Besivystančios rinkos praėjusią savaitę augo 0,8 procento. Čia vienas didžiausių šuolių įvyko Lotynų Amerikos rinkose – akcijų vertės augo 7,7 procento.

Šią savaitę JAV, kurios ekonomikos pokyčius ypač akylai stebi pasaulio investuotojai, svarbių ekonominių duomenų skelbiama nebus. Rinkos dalyviai įdėmiai analizuos JAV centrinio banko vadovų pasisakymus. Po prastų JAV darbo rinkos duomenų prognozuojama, kad bazinės palūkanos JAV doleriais kovą bus sumažintos dar 50 bazinių punktų. Kalbant apie makroekonomikos naujienas, šiandien bus paskelbti JAV gamybos duomenys, penktadienį – vartotojų pasitikėjimo duomenys.

Svarbiausias savaitės įvykis Europoje bus Europos centrinio banko susirinkimas, tačiau prognozuojama, kad jo metu tikriausiai nebus nuspręsta keisti bazinių palūkanų eurais, kurios šio metu yra 4 procentai.