Tai numatantys biržos prekybos taisyklių pakeitimai ir papildymai įsigalioja pirmadienį. Pasak rinkos dalyvių, tai daugiau techninis sprendimas ir pastebimesnės įtakos prekybai vertybiniais popieriais jis neturės.

Pasak NVPB Prekybos ir atsiskaitymų departamento direktoriaus Giedriaus Bacevičiaus, naujoji nuosavybės įteisinimo tvarka leis išvengti teisinių kazusų, kadangi dabar sudarant sandorius biržos centrinėje rinkoje, vertybinių popierių nuosavybės teisė pereina sandorio sudarymo momentu, o pinigai už vertybinius popierius pervedami trečią dieną po sandorio sudarymo.

"Tai nėra labai logiška, ir naujoji tvarka leis išvengti galimų nesusipratimų. Be to, tokia praktika jau galioja sudarant tiesioginius sandorius ir viešo akcijų pardavimo metu", - BNS sakė G.Bacevičius.

Dabar pirkėjui per tris dienas nepervedus lėšų, sandorio įvykdymą užtikrina biržos Garantinis fondas, tačiau net ir sumokėjęs lėšas Garantinis fondas negauna akcijų nuosavybės teisių - akcijos lieka pinigų nepervedusio pirkėjo nuosavybė.

Anot G.Bacevičiaus, pagal naująją tvarką vertybinių popierių, už kuriuos nebus sumokėta, nuosavybės teisės turėtų atitekti Garantiniam fondui.

G.Bacevičiaus teigimu, ateityje taip pat bus galima svarstyti ir galimybę anuliuoti neapmokėtus centrinės rinkos sandorius, tačiau kol kas NVPB prekybos taisyklėse tai nėra numatyta.

Rinkos dalyvių teigimu, tam tikrų problemų gali kilti dėl akcininkų sąrašų fiksavimo susirinkimo dieną, nes dabar norintieji turėti įmonės akcijų akcininkų susirinkimo dieną turės jų įsigyti ne vėliau kaip prieš tris dienas iki susirinkimo, o iš pradžių kai kurie investuotojai gali ir suklysti.

Šiuo metu svarstomi biržos taisyklių pakeitimai, pagal kuriuos prekyba biržoje būtų stabdoma tiek likus trims dienoms iki bendrovės akcininkų susirinkimo, tiek ir jo dieną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją