Didžiausiomis apyvartomis ir tiesioginiais sandoriais pasižymėjo „
Dvarčionių keramikos
“ (
) bei pieno sektoriaus bendrovių akcijos. „Dvarčionių keramikos“ akcijų kaina sumenko 3 proc. iki 3,58 lito, o apyvarta siekė 7,3 mln. litų. Greičiausiai iš bendrovės pasitraukė vienas stambus akcininkas. Tuo tarpu tiesioginių sandoriais pasižymėjo ir „
Pieno žvaigždžių
“ (
) ir „
Rokiškio sūrio
“ (
) akcijos, kurių kainos atitinkamai krito 0,17 proc. iki 5,9 lito bei išliko 7,76 lito taške, o apyvartos siekė 3,7 mln. litų ir 2 mln. litų.

Tradiciškai aktyviai buvo prekiauta „Ūkio banko“ (UKB1L) ir „Aprangos“ (APG1L) akcijomis, kurių kainos pakilo atitinkamai 1,52 proc. iki 4 litų bei 0,31 proc. iki 16 litų, o apyvartos siekė 1,7 mln. litų ir 457 tūkst. litų. Bendrovės akcijos brango daugiausiai dėl atsiradusios teigiamos nuotaikos aplinkinėse rinkose, kas paskatino pirkėjus būti šiek tiek aktyvesniais.

Trečiadienį JAV bei ketvirtadienį Azijos rinkos pademonstravo itin stiprų akcijų kainų augimą, kur neretai pagrindiniai indeksai augo daugiau nei trimis procentais. Tuo tarpu Europa sesijos pradžioje nors ir bandė pratęsti agresyvią augimo tendenciją, tačiau vėliau augimas prislopo ir buvo galima stebėti apie nulinį pokytį trypčiojančius indeksus.

Gali būti kad pasaulio akcijų rinkos pradėjo laukti ketvirtadienį 15:30 Lietuvos laiku skelbiamų JAV bendrojo vidaus produkto augimo rezultatų, kurie gali ženkliai paveikti indeksų kryptis. Vienaip ar kitaip viskas ir toliau valdoma baimių bei sekimu vienas kito, todėl teigiamos naujienos iš už Atlanto būtų teigiamas veiksnys artimiausiose prekybose akcijomis.

Taip pat galime pastebėti, kad jau po prekybos „Apranga“ paskelbė, kad per spalio mėnesį įmonių grupė uždirbo 6,5 mln. litų pelno prieš mokesčius. Taip pat reikėtų prisiminti, kad per pirmus devynis šių metų mėnesius buvo uždirbta 20,3 mln. litų, todėl spalio rezultatas buvo eilinį kartą maloniai stebinantis. Visgi pasaulinių nuotaikų dominavimas Vilniaus biržoje bent artimiausiu metu bus, ko gero, stipresnis už teigiamas naujienas, kurios savo potencialą turėtų atskleisti ilguoju periodu.

Kalbant plačiau, šią savaitę buvo gauta įdomių naujienų, kurios patvirtina, kad Lietuva dar toli gražu netapo užsienio investuotojų pamirštu kraštu. Paskutiniu metu buvo madinga būti pesimestu ir matyti vien neigiamą pusę, tačiau tiesioginių investicijų atėjimas į turizmo ir mažmeninės prekybos sektorius neigia nuomonę, kad Lietuvai išsigelbėjimo praktiškai nėra.

Europos prekybos kompanijų aljansas "Coopernic" ir "Palink", valdančios prekybos tinklą "Iki", akcininkai pasirašė sutartį, pagal kurią "Coopernic" partneriai įsigis kontrolinį bendrovės "Palink" akcijų paketą . Į Lietuvą investuojantis aljansas kasmet gauna pajamų Europoje arba 350 mlrd. litų, o ne oficialiomis žiniomis sandorio vertė buvo didesnė nei 1 mlrd. litų.

Ketvirtadienį taip pat buvo paskelbta, kad „Novaturas“ pritraukė milijonines investicijas iš vienos didžiausių privataus kapitalo investicinių grupių šiame regione „Enterprise Investors“. Sandorio vertė, perperkant kontrolinį paketą, viršija 138 mln. litų ir tai yra didžiausias per pastaruosius septynerius metus sandoris Lietuvos paslaugų sektoriuje, neskaitant mažmeninės prekybos, bankų ir telekomunikacijų.

Lietuvos įmonės ir toliau traukia strateginius investuotojus ir tai kalba apie perspektyvas ateinančiais metais bei šalies patrauklumą. Taip pat naujų minčių ir optimizmo pateikė Lietuvos laisvosios rinkos institutas, kuris pareiškė, kad lito devalvavimo galimybės ir diskusijos apie tai yra nedaugiau nei nenaudinga spekuliacija.

Tolimesnės nuotaikos biržoje ir toliau priklausys nuo aplinkinių nuotaikų, tačiau paskutiniu metu gaunama vis daugiau teigiamų signalų apie susiformavusį stiprų fundamentalų pagrindą. Taip pat pro akis negali praeiti ir teigiamos naujienos apie perspektyvas, tačiau kuris laikas dar seksime kitų rinkų pavyzdžiu ir pasižymėsime dideliais svyravimais. Nervingumas rinkoje išlieka, tačiau dabar jau matosi atspirties taškai. Klausimas: kuris iš jų taps kertiniu?

JT finansų makleris Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją